Columnbert wagendorp

Ons calimerocomplex: hoe een echte buitenlandse journalist ons van advies voorziet

null Beeld
Bert Wagendorp

Zaterdag stond er in de Volkskrant een interview van Sterre Lindhout met Thomas Kirchner, buitenlandredacteur van de Süddeutsche Zeitung, een links-liberale kwaliteitskrant uit München. Kirchner maakt zich ernstig zorgen over de situatie in ons land, en laat dat nadrukkelijk weten in commentaren en op Twitter. Prachtig, we bestaan, ook over de grens.

Kirchner verbaast zich over het gebrek aan noemenswaardige publieke verontwaardiging over de leugens van Mark Rutte. Hij heeft veel relativering gelezen – ‘in bijna alle media’ – over de toeslagenaffaire en heeft het over ‘Buddy-Journalismus’, journalistiek als maatje van de regering. De politiek in Nederland, adviseert hij als een Duitse Tjeenk, heeft behoefte aan een ‘Neuanfang’, een nieuw begin, maar wel zonder Rutte.

Uiteraard moeten we Kirchner dankbaar zijn voor zijn goedbedoelde gratis adviezen. En dat zijn we ook, zo blijkt. Het is altijd komisch om te zien hoe wij reageren op buitenlandse belangstelling voor ons wel en wee. Zodra de term ‘Nederland’ valt in buitenlandse media, is dat goed voor een blij stukje in onze eigen kranten. Nederland wordt genoemd in The New York Times! Le Monde besteedt aandacht aan Nederland!

We kijken naar onszelf als klein en onbeduidend en kunnen ons amper voorstellen dat we vermelding in de grote wereld voorbij Enschede en Hoek van Holland waard zijn. Als blijkt dat iemand zich dan ook nog eens heeft verdiept in onze kranten en het debat over ‘Notulengate’ op de voet heeft gevolgd en op Twitter van commentaar heeft voorzien, hijsen we hem juichend op het schild. Niet alleen liet de Volkskrant hem aan het woord, in De Groene Amsterdammer werd Kirchner door Ewald Engelen bejubeld. Engelen vond het vooral geweldig dat een echte journalist uit het buitenland het met hem eens was.

Natuurlijk doen Nederlandse journalisten vaak hetzelfde als Kirchner. Ze kijken over de grens, vooral omdat je in een klein land snel last kunt krijgen van bijziendheid en claustrofobie als je wereld buiten Nederland ophoudt. Wij maken boekjes waarin we bondskanselier Merkel bejubelen en stelden ons heel kritisch op jegens Donald Trump.

Maar erkenning voor die inspanningen ho maar. Ik had na de zoveelste column over Trump wel een keer een telefoontje van The Washington Post verwacht om mijn licht over de situatie aldaar te laten schijnen en advies te geven. Maar niks, nog geen tweetje van de chef buitenland van de Tallahassee Times.

Soms word ik gebeld door De Morgen of De Standaard, maar dat is dan om iets uit te leggen over Nederland en nooit – nooit! – om een interview te geven waarin ik de politieke puinhoop in België onder de loep neem. De Vlamingen gaan ervan uit dat ik ze over hun land niks kan leren en dat ik me beter kan bezighouden met de chaos in eigen land. Daar zit wat in.

Thomas Kirchner, die op mij overkomt als een sympathiek mens, heeft van die bescheidenheid geen last. Hij kan na een paar weken Nederland-watching vrijuit onzin verkondigen en wordt op Twitter met lof overladen.

Volgens mij is in Nederland de publieke verontwaardiging over het gedrag van Rutte groot, zowel onder het publiek als in de media. Ik ben nog nergens relativering over de toeslagenaffaire tegengekomen. Buddyjournalistiek? Wie heeft die toeslagenaffaire eigenlijk aan het rollen gebracht?

Kirchner wil niet van zichzelf zeggen dat hij de politieke situatie in dit land helderder ziet dan Nederlandse journalisten, maar ‘het kan’. Nonsens. Wat hij wel goed doorheeft is ons gebrek aan zelfvertrouwen en onze diepe kleuterbehoefte serieus te worden genomen door de grote jongens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden