Onrijpe suggestie

Wat heeft premier Balkenende bewogen om op de nucleaire veiligheidstop in Washington het voorstel te lanceren voor een nieuw tribunaal in Den Haag, dat landen zou moeten berechten die nucleair materiaal doorspelen aan terroristen of anderszins internationale atoomafspraken schenden?


De onderliggende gedachte, versterking van de internationale rechtsorde, is zeker sympathiek. Maar het idee als zodanig maakt een zeer onrijpe indruk. Het is onduidelijk wat het mandaat zou moeten worden van een dergelijk tribunaal, dat in de slotverklaring van de top onvermeld blijft.

Gaat het om het berechten van landen of van individuen? Voor het laatste bestaat al het Strafhof, dat binnenkort zijn werkterrein opnieuw afbakent. Zaken die voor gerechtelijke vervolging in aanmerking komen, liggen niet bepaald voor het oprapen. Bovendien onderwerpen landen die actief zijn in de schimmige wereld van de nucleaire smokkel, zich zelden of nooit aan een internationaal rechtsregime. Op voorhand tekent zich een machteloos tribunaal af.

En laten we niet vergeten: er is al een instantie die kwaadwillende landen kan straffen. Dat is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zijn daadkracht laat veel te wensen over. Maar dat euvel wordt niet verholpen door een nieuw hof op te tuigen dat gedoemd is tot een zwevend bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.