Ongeloofwaardige kritiek

Ik wil graag westerse waarden 'verdedigen' maar daar behoren rare christelijke uitwassen niet meer bij

Het kan geen kwaad om sommige gelovigen zo nu en dan flink te bespotten. Of, zoals Karel van het Reve ooit schreef: 'is het niet heel nuttig dat zulke mensen af en toe eens krachtig in hun kakschoolgevoelens worden gekrenkt? Is dat ook niet een daad van eenvoudige rechtvaardigheid?'

Volgens goed Nederlands gebruik zijn nu de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en de rooms-katholieke kerk weer 'ns aan de beurt. De SGP omdat daar hoe dan ook sprake is van gesubsidieerde vrouwendiscriminatie en de rooms-katholieke kerk o.a. vanwege het bekend worden van misbruikschandalen. Daar kun je niet omheen. Als je jezelf serieus neemt tenminste.

Gretigheid
De gretigheid en eenzijdigheid waarmee criticasters te werk gaan, nemen wel rare en buitenproportionele vormen aan. Schijnheiligheid troef. Ik hoorde Margriet van der Linden, hoofdredacteur van het 'feministische tijdschrift Opzij' vrijdag jl. op de radio verzuchten dat het nu eindelijk eens tijd werd dat de SGP werd aangepakt.

Van der Linden komt uit een streng-gereformeerd nest en ik wil haar geen jeugdtrauma aanwrijven want ze heeft natuurlijk gelijk maar in plaats van een SGP-columniste aan te nemen, verscheen er na haar aantreden in no time een gehoofddoekte columniste bij Opzij: Nora Kasrioui, die gespecialiseerd lijkt in zieligheid (Zie 'Blijf af van de hoofddoekmeiden' (2005) en 'vrees ons niet, maar heb ons lief' (2010). Voorts geeft Van der Linden met een gerust hart de fabeltjeskoran cadeau aan nieuwe Opzij-abonnees. Nee, dit alles niet bij de Libelle, maar bij een feministisch tijdschrift! Wat is hier nou nog feministisch aan?

Islam
Wanneer een exotische religie als de islam ook 'ns aanleiding geeft om flink de spot mee te drijven, geven de spotters niet thuis. Wel zijn ze direct bereid om de consequenten, degenen dus die zowel christendom als islam bekritiseren, voor van alles en nog wat uit te maken. Veel moois zit daar niet bij, maar erger is natuurlijk de neerbuigendheid waarmee die eenzijdige spotters onze islamitische medeburgers ontzien. Alsof 't geen volwaardige medeburgers zijn. Nemen we ze nou nog steeds niet serieus, horen onze moslimmedeburgers er nog steeds niet echt bij?
De islamisering wordt aldus geen strobreed in de weg gelegd, maar er is nog iets anders aan de hand, iets nieuws. Wat te denken van sommige zogeheten islamcritici die de achterhaalde ideeën van de SGP en de rkk menen te moeten verdedigen of steunen? In de strijd tegen een groter gevaar? (bijv. hier, hier, hier)

Ongeloofwaardig
Dat voelt bijzonder ongeloofwaardig. Ik heb me erover verbaasd, je kunt niet op het vrouwonvriendelijke karakter van de islam wijzen en tegelijkertijd de SGP van kritiek vrijwaren, hoe groot de verschillen tussen het christendom en de islam ook zijn. (Dat de meeste vrouwelijke SGP-leden geen enkele behoefte hebben om in de volksvertegenwoordiging zitting te nemen, zal best maar daar gaat het niet om, die hoeven dat ook niet te doen maar het gaat om die (toekomstige) vrouwen die het wel willen)

Ik geloof niet dat onze beschaving ten onder gaat wanneer vrouwen en homo's als gelijkwaardig worden behandeld. Is het niet de eerste prioriteit om de hand in eigen boezem te steken? Want welke ontwikkelingen maakt deze 'godsdienststrijd' wel niet los? Ik wil graag westerse waarden 'verdedigen' maar daar behoren deze rare christelijke uitwassen niet meer bij, weg ermee, niet subsidiëren maar demotiveren. Dat woord gebruiken we veel te weinig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.