One flew over the cuckoo¿s nest

‘We sluiten de tent,’ zei voorzitter van de raad van bestuur Jeroen Muller van Arkin, de ‘gezondheidskoepel’ waaronder de gesloten inrichting Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum in Amsterdam sinds twee weken valt, gisteren in Nova.

Jan Mulder


Er waren al vijf man ontslagen die iets met de dood van een patiënt te maken hadden en gisteren moest Muller weer een sterfgeval bekendmaken en daarom sloot hij de tent.

Toestanden als in een achterlijk tehuis voor geestelijk gehandicapte kinderen diep in de provincie van Roemenië, ergens achter een uitgestrekt moerasgebied zonder naam waar de SRV al in geen maanden meer doorheen is gekomen wegens zware sneeuwval en beren.

Presentator Twan Huys: ‘Ik dacht even aan One flew over the cuckoo’s nest.

Voorzitter Muller was ook een fan van de beroemde film, hij knikte enthousiast mee.

Muller ontsloeg vijf verantwoordelijke medewerkers van de inrichting.

Het gebruikelijke extern bureau doet de komende weken een onderzoek.

Is het openbaar ministerie op de hoogte van wat zich in Nederland zoal afspeelt?

Verontreiniging, stank, sloten die niet open of dicht gaan, isolatiecellen waar niemand naar omkijkt en waar zieken in liggen, suïcidale mensen die de straat op kunnen rennen en voor een auto springen als ze dat willen omdat er weer eens een automatische deur spontaan open is gegaan, twee in uiterst schimmige omstandigheden gevallen doden: genoeg voor een strafrechtelijk onderzoek?

Waarom trad Jeroen Muller, al was hij slechts twee weken voorzitter van de raad van bestuur van de koepel, niet af? Waarom treedt minister Ab Klink van Volksgezondheid niet af? Is deze overkoepelende daad van verantwoordelijkheid het op z’n minst overwogen? Zo niet, heeft Klink al een vaag gevoel van onbehaaglijkheid over de toestanden in zijn zorgsector?

Balkenende en zijn hele kabinet, met dat beschamend klein budget voor de zorg in de tehuizen en inrichtingen waar de werkdruk ondraaglijk hoog is door te weinig personeel, zouden hun consequenties uit de mensonterende dagelijkse gang van zaken moeten trekken. (Of eindelijk en alsnog de miljarden besteden aan de instellingen die dat het meest nodig hebben, dan mogen ze blijven zitten.)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden