De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Onderzoeksjournalistiek bloeit als nooit tevoren

null Beeld

Het kabinet maakte zich zulke grote zorgen over de staat van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek, dat het een miljoen reserveerde voor de opleiding van nieuwe journalistieke speurders. Wij hebben er twee jonge onderzoeksjournalisten aan te danken: Hessel von Piekartz en Sarah Haddou.

Alle bijdragen aan de journalistiek zijn natuurlijk welkom, maar die zorgen waren overbodig. De Nederlandse onderzoeksjournalistiek bloeit als nooit tevoren. De afgelopen jaren zijn er tal van nieuwe collectieven opgericht van veelal jonge, ambitieuze journalisten die diepgravend onderzoek doen. Follow the Money was een van de eerste, later kwamen daar de Onderzoeksredactie en Investico bij, De Correspondent natuurlijk en zaterdag leest u een groot artikel van het Platform Authentieke Journalistiek (PAJ), dat ook alweer zes jaar bestaat.

null Beeld

Aanvankelijk zocht een medium als Follow the Money de samenwerking met grote titels als de Volkskrant. Zij deden het journalistieke werk, wij boden het podium. In 2013 wonnen Jesse Frederik en Eric Smit een Tegel voor hun artikel in de Volkskrant over een slibverwerkingsbedrijf dat in derivaten ging beleggen en miljoenen verloor. Later bleek dat het platform prima op eigen benen kon staan. VVD-voorzitter Henry Keizer brachten Eric Smit en Kim van Keken geheel op eigen kracht ten val.

Vandaag werken we opnieuw samen. Het verhaal over de eerste klimaatscepticus van Nederland die door het voltallige Nederlandse bedrijfsleven werd gesponsord, is zo gecompliceerd dat het goed is om de krachten te bundelen. Het speur- en schrijfwerk werd gedaan door de onderzoekers van PAJ. Robert van de Griend van het katern Zaterdag deed de begeleiding.

Deze samenwerking past in een lange rij. Trouw en RTL Nieuws doken samen in de toeslagenaffaire. Eelco Bosch van Rosenthal van Nieuwsuur en onze eigen Huib Modderkolk groeven zich in in de wereld van de geheime diensten, De Correspondent en de Volkskrant onderzochten rechtsradicale filmpjes op YouTube, NRC en de NOS onthulden dat er zeventig onschuldige slachtoffers zijn gevallen bij een Nederlands bombardement op Hawija. In plaats van elkaar de loef af te steken maken media elkaar beter, waardoor de impact van ons werk groter wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden