Opinie

Onderwijs moet investeren in vervreemde vloggers

Vlogger Ismaïl Ilgun is eigenlijk een sympathieke jongen, vindt scholier Casper Colenbrander. Hij ziet in zijn video's jongeren die zich vervreemd voelen van de samenleving. De overheid moet daarom meer aandacht en geld besteden aan deze sociale problemen in Nederland.

Zaanse 'treitervlogger' Ismail Ilgun te gast bij De Wereld Draait Door.

Treitervloggers, straatterreur en samenscholingsverboden, met andere woorden: het gaat goed met Nederland. Ellende in het buitenland: burgeroorlog in Syrië en massavervolgingen in Turkije. Hier in Nederland is de hoogte van de AOW en de Zwarte Pieten-discussie de orde van de dag. Was er maar een manier om even te ontsnappen van die ellende en om even te ontspannen.

Met vloggers flirten

Tv begint met vloggers te flirten. Hoe lomp dat soms ook gaat; het is in ieder geval een poging de nieuwe wereld te begrijpen. Zo was Ismaïl Ilgun te gast bij De Wereld Draait Door, maar de kloof tussen het oude en het nieuwe Nederland gaat Ilgun niet dichten. Lees de hele tv-recensie van Haro Kraak.

Die is er! Er zijn inmiddels zoveel manieren om je te ontspannen: Wordfeud, Candy Crush en Facebook herkent u vast. Zo kunnen jongeren: gamen, instagrammen en vloggen. Vooral vloggen is de laatste tijd te veel negatief in het nieuws geweest. U kunt vinden dat de Zaandamse burgemeester Geke Faber te laat actie heeft ondernomen tegen de overlast die vooral door vloggers als Ismaïl Ilgun is ontstaan in haar gemeente. Dat vind ik ook. Burgemeester Faber had de perfecte kans om de Nederlanders en de overheid bewust te maken van een groter vraagstuk (u mag vraagstuk ook als probleem lezen): Waarom zorgen deze jongeren voor onrust, geweld en vandalisme?

Knarsende tanden

Ik heb zelf met knarsende tanden een aantal van Ismaïl's vlogs op YouYube bekeken. Na het zien van bijvoorbeeld Het Ware Gezicht Van De Media! Fakers - HoodVlog #32 Ismail Ilgun, zou ik het liefst Ismaïl een stevige klap voor zijn bek geven. Natuurlijk doe ik dit niet, want ik ben mij bewust van de consequenties en het zou hem vermoedelijk alleen maar nog populairder maken.

Voor degenen die niet bekend zijn met Ismaïl even een korte toelichting. 'De media blaast het op', daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. 'Wij hebben de overheid niet nodig, zolang we één vormen komt alles goed', zei hij tegen zijn kijkers. Vooral de momenten waarin hij door PowNed wordt geïnterviewd zijn machtig interessant om eens naar te kijken. Men krijgt dan een goed beeld van hoe je zeker niet iemand hoort te interviewen. De journalist van PowNed zegt (in mijn woorden) dat Ismaïl moet stoppen met het maken van zijn vlogs omdat hij hiermee het slechte voorbeeld zou geven aan zijn kijkers. Verder bestaan de vlogs uit opnames van Ismaïl en zijn vrienden die gezellig wat rondrijden en uit eten gaan.

Tekst gaat verder onder de video.

Typische jongeren

Terugkomend op de vraag. Ik zie in Ismaïls video's jongeren die zich vervreemd voelen van de samenleving, niet precies weten hoe ze zichzelf moeten uitdrukken, zich in de steek voelen gelaten door de overheid, snel geïrriteerd worden en volledig geloven in hun eigen gelijk. Kortom typische jongeren. Als je zijn vrij agressieve manier van interviewen achterwege laat vind ik Ismaïl een zeer sympathieke jonge man.

De vraag voor de overheid en de knappe koppen van het land is dan ook heel simpel: hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze jongeren van hun vrijheden kunnen genieten zonder voor overlast te zorgen? Als u het aan mij zou vragen zou ik direct antwoorden met: de oplossingen van bijna al deze problemen ligt naar mijn mening in het onderwijs. Het onderwijs is geen kostenpost maar een investering die zichzelf niet direct terugbetaalt in geld, maar in goed opgeleide beschaafde mensen die later kunnen werken en doen wat ze willen.

Voor onszelf verpest

Als laatste wil ik iets kwijt aan al die, in mijn ogen, naïeve mensen die jongeren zoals Ismaïl slecht en triest vinden. En vinden dat zij het voor zichzelf verpesten en dat zij dankzij hen nu maar op Wilders gaan stemmen, een doodzonde in mijn ogen. Tegen hen wil kwijt dat wij het voor hen, en voor onszelf, hebben verpest door niet serieus naar hun problemen te luisteren en met adequate oplossingen te komen. Ik vind dan ook de overheid direct veel meer aandacht en geld moet besteden aan deze sociale problemen in ons land. Maar dat is slechts mijn persoonlijke mening hoor.

Casper J. Colenbrander, scholier 6 vwo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden