rubriek

Ondertussen in de VS: 'Raar weer' betekent nog geen opwarming

In de Amerikaanse media hebben ze het, behalve over Donald Trump, vooral over het extreme weer, constateert onze correspondent Michael Persson.

Michael Persson
null Beeld Melissa Peen
Beeld Melissa Peen

Het is wild weer, in Amerika. Terwijl New Yorkers de kerstdagen in hun korte broek vierden was het in Californië ijskoud, werd Texas getroffen door negen tornado's en Missouri door overstromingen - met tientallen doden tot gevolg. Daar kwamen sneeuwstormen achteraan, zelfs in Texas, terwijl het in Washington en omgeving dinsdag nog steeds tien graden te warm was. 'Wicked Weather', meldde Fox News, met verslaggevers op alle rampplekken. Historisch abnormaal.

Amerikaanse media zijn geobsedeerd door het weer - en terecht, in dit land kun je er dood van gaan. Des te meer valt dan op dat het in de berichtgeving bijna nooit over klimaatverandering gaat. De beschuldigende vinger wijst nu bijna exclusief op 'moordmachine' El Niño, de periodieke omkering van temperaturen in de Stille Oceaan. Zelfs een linksige krant als The New York Times was maandag voorzichtig. 'Het gevaarlijke weer is veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een bovengemiddeld sterke straalstroom en de verstorende effecten van het weerfenomeen El Niño.'

Vergelijk dat met de manier waarop de Britse media maandag berichtten over de regenval. 'Door mens veroorzaakte opwarming krijgt schuld van uitzonderlijke weersomstandigheden', kopte de Financial Times. 'Extreem weer door El Niño en klimaatverandering', aldus de Irish Times. El Niño is nog steeds de drijvende kracht, maar El Niño is sterker dan ooit, en dat komt door de opwarming, concluderen deze kranten.

De lijn die de meeste Amerikaanse media lijken te kiezen is dat ook extreem weer binnen de natuurlijke variatie kan vallen. The Washington Post verwijst naar een eerder gastcommentaar waarin een klimaatwetenschapper zegt dat de link tussen klimaatverandering en meteorologische uitschieters nog onzeker is. 'We moeten van extreem weer geen misbruik maken om klimaatbewustzijn te creëren.'

Een gewetensvolle wetenschappelijke positie. Gevolg is wel dat Amerikaanse politici extreem koud weer nu als 'bewijs' aanvoeren dat de wereld helemaal niet opwarmt, terwijl het stil blijft bij extreem warm weer.

Trump vs. Clinton

Niet stil is het in de presidentsrace. Donald Trump en Hillary Clinton zijn sinds kort elkaars favoriete doelwit, en de discussie spitst zich de laatste dagen toe op de vraag wie vrouwonvriendelijker is. Trump vond het 'weerzinwekkend' dat Clinton tijdens het laatste debat naar de wc ging en werd daarop door Clinton van seksisme beschuldigd. Trumps reactie was dat Hillary's man Bill veel seksistischer is, en daarmee, op een raadselachtige manier, Hillary ook.

De redenering, maandag door Trump uit de doeken gedaan op Radio Iowa, is als volgt: 'Met haar verleden, haar betrokkenheid via haar man, is zij niet gerechtigd daarover (over de vrouwonvriendelijke kanten van Trump) te praten.' Op Fox News zei Trump dat hij nu ook Bill Clinton op de korrel mag nemen, omdat 'zijn presidentschap echt problematisch was wegens alle dingen waarvan Hillary Clinton mij beschuldigt'.

Waarom Trump ook met deze rammelende logica zal wegkomen staat deze maand mooi beschreven in maandblad The Atlantic. Trumps kiezers zijn echte mensen met echte wensen en echte zorgen, die door het Republikeinse establishment altijd genegeerd zijn. Het zijn gewone Amerikanen die bang zijn te verliezen wat ze nog hebben - en Trump belooft hen te helpen. 'Wat hen onderscheidt van andere Republikeinen is hun onzekere economische situatie, en hun economische nationalisme.' Het zijn de Amerikanen die níet rijker worden in dit steeds rijker wordende land. Het zijn Amerikanen voor wie immigranten concurrenten zijn, en geen goedkope arbeiders die klassieke kapitalistische Republikeinen zo goed kunnen gebruiken in hun bedrijven en fabrieken.

'Er is een klassenstrijd gaande binnen de partij', signaleert auteur David Frum. 'Meer dan de vraag wie er gaat winnen, zijn het deze dieperliggende kwesties die de toekomst van de Amerikaanse politiek gaan bepalen.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden