Ondernemersrisico

Apeldoornse horeaondernemers eisen alsnog compensatie van de gemeente voor de gederfde inkomsten op Koninginnedag. In andere gemeenten waar de festiviteiten na de mislukte aanslag door Karst T. werden afgelast, zijn soortgelijke claims ingediend. Volgens de Apeldoornse middenstanders werden de feestelijkheden afgeblazen op last van de burgemeester en is de gemeente dus aansprakelijk voor de schade die de horeca als gevolg daarvan leed.

de Volkskrant


Het is een redenering die suggereert dat er een discussie mogelijk was over de vraag of de viering van Koninginnedag nog voortgang kon vinden na de gruwelijke gebeurtenis bij de Naald in Apeldoorn. Dat er in een aantal gemeenten voor is gekozen de feestelijkheden door te laten gaan, laat onverlet dat burgemeester De Graaf van Apeldoorn die keus niet had. Zoiets heet overmacht en is een gegronde reden de claims af te wijzen.

De ondernemers hadden besloten de schadeclaim uit piëteit met de slachtoffers ‘over de zomer heen te tillen’. Hoe meelevend dit ook lijkt, het maakt de claim niet sterker. Dat Oranjeverenigingen worden gecompenseerd kan men tot op zekere hoogte nog billijken – de viering van Koninginnedag is hun kernactiviteit en zij hebben weinig mogelijkheden de schade in te halen. Het is begrijpelijk dat horecaondernemers hadden gerekend op extra omzet. Het heeft niet zo mogen zijn. De keerzijde van het vrije ondernemerschap is dat het ook kan tegenzitten. Dat heet ondernemersrisico en het gaat niet aan de overheid daarvoor te laten opdraaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden