Opinie

Ondernemerschap helpt om het potentieel van vrouwen te benutten

Vrouwelijke vluchtelingen die aankomen in Nederland treffen gek genoeg nog steeds niet een land aan met gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Wim Naudé en Josette Dijkhuizen van Maastricht School of Management
Mina Beeld Hossein Fatemi
MinaBeeld Hossein Fatemi

De bekroonde fotograaf Hossein Fatemi nam onlangs dit portret van Mina. Ze ziet er uit als een zelfverzekerde, moderne vrouw. De foto is vaag omdat hij genomen is door de stof van haar hoofddoek. Zonder het dragen van haar hoofddoek in het openbaar kan Mina worden gearresteerd omdat ze in Teheran woont. Per dag worden bijna honderd vrouwen in Teheran vastgezet omdat zij het durven om hun hoofddoek niet te dragen.

Het zou nog erger kunnen voor Mina als ze in de Afar-regio in Ethiopië zou wonen waar genitale verminking nog steeds voorkomt. Clitorissen en schaamlippen van baby's worden weggeknipt en hun vagina's dichtgenaaid. Een alumnus van de Maastricht School of Management, Masresha Yazew Anderga, voert een strijd voor het uitroeien van deze wrede praktijken. Zijn werk voor zijn AISDA-vereniging is vastgelegd door fotograaf Kristian Buus.

Rabia, een jong meisje uit Afar, Ethiopië, is hier gefotografeerd terwijl ze water aan het halen is voor haar familie. Zoals de meeste meisjes in haar regio doet zij zwaar werk en gaat zij niet naar school.

Rabia Beeld Kristian Buus
RabiaBeeld Kristian Buus

Internationale conferenties

De Maastricht School of Management heeft de afgelopen jaren enkele internationale conferenties georganiseerd op het gebied van onderwijs, vrouwelijk ondernemerschap en ontwikkeling. Op deze conferenties werd onderzoek gepresenteerd waaruit bleek hoe belangrijk de omstandigheden op jonge leeftijd zijn voor de verdere menselijke ontwikkeling. De ontwikkeling van de mens begint in de baarmoeder. De belangrijkste factor die voorspelt of iemand zal eindigen in armoede, is de opleiding en de gezondheidstoestand van zijn of haar moeder. Misschien zijn dit wel de meest bepalende factoren voor de ontwikkeling.

Vandaag de dag vluchten miljoenen vrouwen uit omstandigheden waar ze niet voor hebben gekozen en waarin ze ook geen keuze hebben door gebrek aan onderwijs en door het feit dat ze ondergeschikt zijn aan mannen. De reis die vrouwen moeten ondernemen, is in de meeste gevallen verschrikkelijk.

Amnesty International bericht over een nogal typisch geval, Reem, een 20-jarige vrouw uit Syrië, die ons vertelt dat ze 'nooit durfde te slapen in kampen. Ik was te bang dat iemand me zou aanraken. De tenten waren gemengd en ik was getuige van geweld... In de kampen lopen we zoveel risico om aangerand te worden, vrouwen kunnen daar niet echt over klagen en ze willen geen problemen veroorzaken die hun reis kunnen verstoren.'

Helaas is de kans groot dat aan het eind van Reems reis vol vernederingen, haar niet de vrijheid wacht, maar een leven in een vluchtelingenkamp. Volgens de Verenigde Naties is de gemiddelde duur van een verblijf van vluchtelingen in een vluchtelingenkamp maar liefst zeventien jaar.

Vrouwelijke vluchtelingen die wel aankomen in een modern, welvarend land als Nederland bevinden zich gek genoeg nog steeds niet in een land met gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Hoewel de situatie voor deze vrouwen aanzienlijk beter is, verdienen vrouwen in Nederland nog steeds maar 80 procent van het salaris van een man voor hetzelfde werk. Er is ook nog steeds geen volledige politieke gelijkheid. En maar liefst ruim 200 duizend mensen zijn hier jaarlijks slachtoffer van ernstig en frequent huiselijk geweld. De meesten van hen zijn vrouwen en kinderen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Anna Beeld Anna Poll
AnnaBeeld Anna Poll

Bijgaande foto is van Anna uit Nederland, een van de 200 duizend gevallen. Zij heeft hulp gevonden bij een lokale opvang voor vrouwen en kon zo ontsnappen aan de onophoudelijke golf van huiselijk geweld. Anna wil graag in de toekomst als ondernemer aan de slag en is zich nu aan het specialiseren als fotograaf. In tegenstelling tot de andere foto's bij dit artikel, die genomen zijn door mannen, heeft Anna deze foto zelf genomen.

De Maastricht School of Management maakt zich sterk voor vrouwelijk ondernemerschap. Ieder jaar komen vrouwen vanuit de hele wereld, inclusief landen als Ethiopië, Iran en Nederland, naar onze opleidingen om van elkaar te leren.

Ondernemerschap is vaak de sleutel om het potentieel van vrouwen te ontsluiten door het bouwen van vertrouwen, het ontwikkelen van vaardigheden en het creëren van onafhankelijkheid. Nu we Internationale Vrouwen Dag 2016 vieren, moeten we bedenken dat er nog geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat en dat het onwaarschijnlijk is dat we dit met de huidige progressie de komende decennia bereiken. Dit is een onaanvaardbare situatie die iedereen aangaat, want we moeten ook weten dat de beste weg naar meer welvaart voor iedereen, het opleiden en beschermen van vrouwen is.

Wim Naudé is dean van Maastricht School of Management en professor in business and entrepeneurship in emerging markets bij Universiteit Maastricht.
Josette Dijkhuizen is honorary professor in entrepeneurship development aan Maastricht School of Management, ondernemer en bestuurslid Nederlandse Vrouwen Raad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden