Commentaar

Ondanks nederlaag FN blijft Frans extreem-rechts sterk

De voedingsbodem voor Frans extreem-rechts blijft zorgen baren, ook na hun nederlaag dit weekeinde.

Marine Le Pen (M), leider van het Franse Front National. Beeld afp
Marine Le Pen (M), leider van het Franse Front National.Beeld afp

Het Front National (FN) is er verrassend genoeg in geen enkele Franse regio in geslaagd de overwinning te behalen. Na de eerste verkiezingsronde leek dat in zeker drie van de dertien regio's wel te zullen gebeuren. Maar dankzij de steun van linkse kiezers konden rechtse kandidaten winnen van alle toppers van de extreem-rechtse partij. Partijleider Marine le Pen in het noorden van het land en haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen in het zuiden leden daardoor een nederlaag.

De druiven waren zuur in het FN-kamp. 'Leugens en oneerlijkheid' zouden hebben gewonnen en links en rechts zouden zich moeten 'schamen' (Maréchal-Le Pen) voor hun samenwerking. Die was geenszins beschamend, maar het resultaat van strategisch opereren. Pijnlijk was het wel, vooral voor linkse Fransen die niets anders konden dan op het gehate rechts te stemmen om erger te voorkomen.

Enige tevredenheid over de verkiezingsresultaten kan worden nagevoeld - de rest van Europa heeft zeker reden opgelucht te zijn over het stuiten van het FN; een partij die zowel de euro als Brussel de oorlog heeft verklaard en die van afkeer van buitenlanders zijn handelsmerk heeft gemaakt. Maar van voldoening kan geen sprake zijn.

Ten eerste blijft het FN groeien. Dat extreem-rechts ook na deze verkiezingen het predicaat 'de grootste partij van Frankrijk' kan voeren, is genoeg reden voor ongerustheid met het oog op de presidentsverkiezingen van 2017. Ten tweede is er het fundamentele probleem van de voedingsbodem waarop extreem-rechts bloeit. Die wordt gevormd door een explosief mengsel: afkeer van de mondialisering, waarvan velen zich het slachtoffer voelen; de vluchtelingenstroom, ook al speelt dat probleem in Frankrijk minder dan elders; jihadistisch geweld, waarvan Frankrijk op '13/11' het slachtoffer werd; en last but not least afkeer van het politieke establishment, omdat zowel links als rechts in de afgelopen jaren niet in staat is geweest Frankrijk economisch uit het slop te halen.

Met de kortzichtige standpunten van het FN kan zowel links als rechts Frankrijk redelijk eenvoudig afrekenen. Veel moeilijker zal het worden om de oorzaken van Le Pens succes aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden