BRIEVENDinsdag 26 mei

Onbevoegden voor de klas zetten is geen oplossing

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 26 mei.

Redactie
Een leeg schoolplein op een basisschool in Den Haag.  Beeld ANP
Een leeg schoolplein op een basisschool in Den Haag.Beeld ANP

Brief van de dag: lerarentekort

Basisscholen in de vijf grote steden mogen na de zomer onbevoegden voor de klas zetten om het lerarentekort aan te vullen (Ten eerste, 19 mei). Het betreft een vierjarig experiment. Ze komen er weer aan: de ‘professionals’ van buiten het onderwijs: de theaterdocent, muziekleraar of doorgewinterde ict-expert.

Zij mogen slechts actief zijn buiten het kerncurriculum waartoe de vakken rekenen en taal behoren. De school mag hen voor 22 uur per maand inzetten: slechts één dag per week.

Het is niet realistisch te denken dat dit bijdraagt aan het oplossen van het lerarentekort. Er komen wat vakleerkrachten bij en dat is op zich prettig en wenselijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Maar omdat ons onderwijsstelsel draait op groepsleerkrachten èn de vakken taal, (begrijpend) lezen, rekenen, spelling, wereldoriëntatie in de regel 60 tot 70 procent van de onderwijstijd opeisen, is dit experiment een idee-fixe.

De overheid moet zich primair richten op een gedegen opleiding tot leerkracht, met meer waardering voor het vak. Deze crisis levert ons veel werklozen op, ook hoger opgeleiden. Richt daar dan je pijlen op met een gedegen opleiding en goede salarisvooruitzichten. Zo kan het nadeel van de crisis het onderwijs voordeel opleveren.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede

Homofobie

Geachte burgemeester Ahmed Marcouch, kunt u ervoor zorgen dat uw artikel van maandag 25 mei over homofobie (O&D, 25 mei) in verkorte vorm als pamflet huis aan huis wordt verspreid in de Utrechtse wijk Kanaleneiland? Of beter nog, overal in Nederland? Met een vriendelijke groet,

Marja Baseler, Utrecht

Sportende jeugd

Acht weken lang zie ik beneden op de stoep kinderen met elkaar spelen. Ze hebben elkaar gevonden als speelkameraden en waren de hele dag bezig met verstoppertje, skeelers, ballen, stokken, rennen. Ze waren continu in beweging. Toen de kinderen weer naar de sportvereniging mochten, zag ik ze bij de voetbalclub keurig in de rij staan wachten tot ze na vijf minuten weer aan de beurt waren om met de bal naar het doel te dribbelen.

Ik denk dat jonge kinderen met elkaar spelend in de buurt meer bewegen dan op een sporttraining. Dit levert welzijn en gezondheid op. De vraag is of de huidige jeugdsport (trainingen) daartoe bijdraagt, of dat kinderen beter af zijn als ze vaker en langer buiten mogen spelen.

Chris Hazelebach, Amsterdam

Vrekkerig

Waarom doet de Volkskrant consequent mee aan de framing vanuit Brussel door constant over de ‘vrekkige vier’ te praten als het over Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken gaat? De ‘verstandige vier’ lijkt mij meer toepasselijk.

Bob Roos, Hilversum

Vrekkerig (2)

Als lid van de vrekkige vier verlangt Nederland in ruil voor financiële hulp van andere landen hervormingen die eraan bijdragen dat zij een volgende keer zelf hun problemen kunnen oplossen. Het zou consequent zijn als in eigen land van bedrijven wordt verlangd dat zij in ruil voor financiële hulp ervoor zorgen dat zij hun financiële fundament zo versterken dat zij een volgende keer beter in staat zijn het ondernemersrisico zelf te dragen.

Cees Guikers, Wamel

Bella Ciao

In de Turkse stad Izmir zijn drie mensen gearresteerd nadat uit luidsprekers van diverse moskeeën het Italiaanse Bella Ciao had geklonken. Volgens de hoogste baas van Diyanet, imam Ali Erbas, heeft het incident aan het eind van de ramadan ‘alle moslims gekwetst’. Het is dezelfde Erbas die in zijn preek bij het begin van de ramadan homoseksualiteit, als een ‘kwaad’ heeft bestempeld. De vraag is wie kwetst wie?

Jan de Vries, Amsterdam

Boa’s

Op Hemelvaartsdag werden in IJmuiden op het strand drie boa’s belaagd door jongeren, waarbij er één met gezichtsletsel naar het ziekenhuis moest. Nu wordt door de boa’s (wederom) gevraagd om te worden bewapend.

Los van het grote respect dat ik voor de boa’s heb: ik vind ze een ongewenst verschijnsel. Ze staan namelijk voor bezuinigingen op de politie. In 2015 is de Nationale Politie opgericht, waarmee de rijks- en gemeentepolitie werden samengevoegd. Als we de boa’s gaan voorzien van bewapening (wat overigens onder bepaalde voorwaarden al kan), zijn we weer terug bij waar het begon. Er is dan weer een rijkspolitie (de Nationale Politie) en een vorm van gemeentepolitie (de bewapende boa’s).

Dus ga de boa’s niet bewapenen, maar laat degene die daar geschikt voor is omscholen tot volwaardige agent. Zorg dat er meer van worden aangesteld en durf daar als overheid geld aan uit te geven. Veiligheid is niet goedkoop, en zeker niet gratis.

Henk Slijkhuis, Eibergen

Buiten wonen

Hoogleraar woningbouw Peter Boelhouwer ziet de oplossing van het woningtekort in het groots bijbouwen van nieuwe woningen. Ja, zo’n oplossing kan iedereen verzinnen. Juist van hem mag je verwachten dat hij wat verder denkt.

Bij mij in het dorp staan huizen maanden te koop. Niet vanwege de prijs maar omdat ieder starter in de Randstad wil wonen. Daar ligt het probleem. Laten we nu eens beginnen met het afschaffen van het idee dat de Randstad zaligmakend is. En zorgen voor betere verbindingen met de rest van Nederland. Waar Peter Boelhouwer woont is er geen besef dat er nog een ander Nederland bestaat. Groningers en Zeeuwen weten dat al jaren.

Pieter Langemeijer, Elst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden