De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Onaardige mensen zijn vaak ongelukkige mensen

null Beeld

Vorige week overschreed ik mijn eigen regel dat ik pas na 24 uur op negatieve digitale feedback reageer. Ik vond een reactie zo onaardig en feitenvrij dat mijn vingers de repliek al hadden verstuurd voor ik ze tot de orde kon roepen. Het gevolg kunt u raden: ik kreeg onmiddellijk een onaardige en feitenvrije reactie terug. Toen gebeurde er iets vreemds: ik werd bekropen door een gevoel dat die man (ik ga er zomaar vanuit dat het een man was) niet te benijden viel. Ik verzuchtte: ‘Arme man, je zult maar zulke reacties versturen.’

Iedereen mag nu concluderen dat dit de eerste symptomen zijn van het Stockholm-syndroom. Maar graag citeer ik iets uit Een gemengd boeket, een fantastische bundel aforismen en citaten van acteur-pianist Walter Crommelin: ‘Onaardige mensen zijn vaak ongelukkige mensen.’ Crommelin tekende die woorden op uit de mond van Juf Jos, bij wie zijn dochter in de klas zat. Als ik een boek zou schrijven over Twitter, zou ik dit inzicht van Juf Jos als aanhef gebruiken.

Ik wil hier niet pleiten voor 13 duizend kilo compassie voor de mannen en ook wat vrouwen die de afgelopen vijf maanden 13 duizend misogyne, xenofobe, seksistische of onbestemd haatdragende tweets stuurden aan het adres van Sigrid Kaag (één per kwartier, rekende een collega uit). Ik weet wel dat ik liever Kaag zou zijn dan een man die altijd maar alleen is met zijn iPad en twittert onder een pseudoniem met een plaatje van een vechthond. Van Jan Mulder is de uitspraak ‘het is heel leuk om Jan Mulder te zijn’. Volgens mij is het niet leuk trol te zijn. Als u er eentje bent en mij wilt laten weten dat u wél gelukkig bent: als u scheldwoorden, een pseudoniem en een plaatje van een vechthond gebruikt, geloof ik u niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden