ColumnTv-recensie

Omroep Max laat ‘prominente Nederlanders’ een tv-programma verzinnen. Geen goed plan

null Beeld
Gidi Heesakkers

Bennie Jolink kwam zuchtend binnen op de redactie. ‘Allemaal file onderweg. Blij dat ik in de Achterhoek woon.’ Op verzoek van Omroep Max was de voormalige frontman van de band Normaal op en neer naar Hilversum gereden. ‘Dan ben je 71 en dan word je nog eindredacteur.’ Zoiets kan de beste beroemdheid tegenwoordig overkomen. Idee van het Max-programma Eindredactie: een ‘prominente Nederlander’ krijgt drie weken de tijd om naar eigen inzicht een ‘volwaardig en uniek’ tv-programma voor de maandagavond te maken.

Een nieuw format met bekende Nederlanders waarbij de bekende Nederlanders zelf het format moeten bedenken; het klinkt als perfecte satire, maar Eindredactie is een hartstikke ernstige zaak. Max geeft de uitverkoren prominente Nederlander de beschikking over een ‘professioneel televisieteam’, het is aan de gelegenheidseindredacteur om een thema te kiezen.

Hoe dacht Bennie Jolink de kostbare publieke zendtijd te gaan invullen? In de eerste redactievergadering begon hij te vertellen hoe hij muziek, literatuur en beeldende kunst zag als ‘één ding’, maar veel concreter werd het niet. Redacteur André: ‘Ik vind het wel moeilijk om hier een gebakje van te maken.’ Uitvoerend producent Madelon: ‘Tv, bedoel je?’

Werk aan de winkel, op zoek naar tv. Gasten voor zijn programma bellen was niks voor eindredacteur ­Jolink, zei hij alvast. Ook in telefonisch overleg met de redactie had hij weinig trek. ‘Ik heb een telefoonfobie.’ Appen en sms’en, geen probleem, ‘maar bellen wil ik absoluut niet’.

Met prinses Laurentien van Oranje verliep de samenwerking vorige week in de eerste aflevering ogenschijnlijk iets soepeler, al worstelde de redactie ook met haar onderwerp. Over eenzaamheid onder ouderen was immers al zoveel gezegd en geschreven, ‘en we moeten dertien minuten vullen op NPO1’.

Dertig minuten zelfs, in totaal. De eerste zeventien minuten van Eindredactie zijn gereserveerd voor saaie beelden achter de schermen, onttrokken aan drie weken tv-maken. Dan blijven er dus nog een schamele dertien minuten over voor het volwaardige en unieke ‘programma’ van de prominente Nederlander.

Prinses Laurentien leverde een degelijke reportage af, waarin eenzame mensen en deskundigen vertelden over eenzaam zijn. Jolink bracht een warrige combinatie van muziek en een gesprek over creativiteit en inspiratie met neurowetenschapper Erik Scherder en zijn vrienden Frédérique Spigt en Jack Poels van Rowwen Hèze.

Niet het beste zomergebakje dat NPO1 ooit op tafel zette.

Na twee afleveringen is het gelukkig alweer bekeken met Eindredactie. Bij de publieke omroep hebben ze weer wat geleerd: formatarmoede bestrijden kun je niet aan bekende Nederlanders overlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden