ColumnArthur van Amerongen

Omdat angst de ziel opvreet, wil ik deze preek eindigen met woorden van hoop: Jezus redt!

null Beeld

Jullie gaan allemaal dood.

Ik wilde mijn Paasboodschap ietsiepietsie optimistischer beginnen maar het dagelijks nieuws bestaat alleen nog maar uit apocalyptische onheilstijdingen. Van zwemmen krijg je chloorkanker, Brussel stikt door de smog, de schaarse zielen die de mazelenpandemie overleven, worden opgevroten door superschimmel candida auris en als je bibberend van angst de deur niet meer uit durft en net als Gekkie des Vaderlands Jeroen van Koningsbrugge gaat preppen, flikker je van de keukentrap en breek je je nek.

Gelukkig verkondigt Eurostat, het agitpropbureau van de Europese Unie, alleen maar opgewekt nieuws. Zo las ik in een van hun statistiekjes dat de Nederlander de gelukkigste inwoner van Europa is. Hij voelt zich bovendien het gezondst, het rijkst en het veiligst, is hartstikke blij met meneer Rutte en met Juncker the Drunker en bovendien heeft zijn land ook nog eens het mooiste weer van Europa.

In mijn lijfdagblad Correio da Manhã las ik precies hetzelfde over de Portugees, in een bericht dat eveneens afkomstig was uit de kolderkoker van Eurostat. Ik surfte naar de website van Eurostat en las daar dat juist Finnen, Polen en Hongaren de gelukkigste inwoners van Europa zijn.

Nou zag ik nooit iets treurigers dan een stomdronken Fin, Pool of Hongaar, waggelend door de vrieskou, bij voorkeur een dikke meneer met een tragische snor en slechts gekleed in een grote witte onderbroek.

Als je naar de films van Aki Kaurismäki en Krzysztof Kielowski kijkt of luistert naar Gloomy Sunday (ook wel bekend als het Hongaarse zelfmoordlied) van Rezső Seress, snap je iets meer van de legendarische doodswens en -drift van Fin, Pool en Hongaar.

Overigens kent men mij op internet ook wel als dominee Don Arturo, omdat ik elke vrijdag een barmhartige donderpreek hou op de digitale kansel van de Haagsche Post/De Tijd.

Mijn foptitel verwijst niet naar Klaas Bruinsma (die van Mabel Los uit Pijnacker en dat gedonder op reddingsboot Neeltje Jacoba) maar is mijn eerbetoon aan ‘hoogtezondominee’ Henny Visser, die van 1973 tot 1991 op luchtige wijze Gods woord verkondigde bij de NCRV. Hij was nog zwaarder gebronsd dan Hans van Willigenburg maar dat zag je niet op de radio.

Omdat angst de ziel opvreet, wil ik deze preek eindigen met woorden van hoop. De Heere Jezus overwint iedere Pasen weer die stomme dood en daarom zing ik zondag uit volle borst met Robert Long mee:

Jezus redt! Jezus redt!

Alle mensen opgelet! Jezus redt!

Jezus redt! Enkel door ’t gebed!

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden