Verslaggeverscolumn Margriet Oostveen

Omar Munie vluchtte zonder ouders naar Nederland en wordt nu de buurman van de koning

Tassenontwerper Omar Munie (32) vluchtte op zijn negende zonder ouders van Somalië naar Nederland en nu wordt hij de buurman van de koning, na maanden van verdachtmakingen.

Afgelopen vrijdag kocht Munie het kapitale winkelpand De Rijnstroom, Noordeinde 64. Ik spreek hem, nog somber, de dag ervoor.

Rijksmonument De Rijnstroom ligt aan de voorzijde drie panden van Paleis Noordeinde, maar aan de achterzijde is dat anders. Als je daar een raam opent, rijst pal voor je al een dikke paleismuur op en ben je buren.

Omar Munie leidt me rond. Aait de bronzen gevel, wijst naar de ornamenten onder het systeemplafond: kijk, dat gaan we allemaal in oude luister herstellen. En hier komen de tassen, en links kun je koffie drinken, en daar zie je straks hoe een tas in elkaar wordt gezet. ‘Ambacht, ambacht, ambacht. En alles duurzaam.’ Achterin komt een ruimte voor goede doelen, waar mensen met plannen gratis mogen vergaderen, of een lezing houden: ‘Iedereen mag binnenkomen, ook wie mijn tassen niet kan betalen. Dit wordt een paleis voor iedereen’.

Awis (li) en Omar Munie voor Noordeinde

Dan gaan we naar de overkant, naar de beschutting van de kelderbar van hotel Indigo. Hier komen de anonieme brieven van tegenstanders op tafel. ‘Omartje, Omartje toch…’ staat er badinerend, ‘…alle leugens komen nu boven.’

In het halfdonker huilt Omar Munie even. Van schaamte, zegt hij – mensen kunnen zich zo redeloos schamen over ongeluk waaraan ze niets kunnen doen. Ruziënde ouders. De dood van een kind. Afkomst en intimidatie.

Omar Munie vroeg zich vaak af wat zijn moeder, die niet kan lezen en schrijven, bezielde om hem, zijn broertjes en zijn zus naar Nederland te sturen: ‘Alsof ze zei: daar is het paradijs, vlieg er maar naartoe’. Hij heeft er later hulp voor gevraagd, want bij ieder succes had hij last van die afkomst. En van een wel erg hardnekkige overtuiging dankbaar te moeten zijn. Iets terug te moeten doen.

Omar Munie liet dus hartstochtelijk zien dat hij het waard was: ‘Beste Leerling van het Jaar’ aan de modevakschool. ‘MBO Uitblinker van het Jaar’. ‘Beste Ondernemer onder de 25’. Zijn broertje Awis deed hetzelfde: de eeuwige enige donkere jongen in het voetbalteam, altijd de ‘goede gozer’. Awis is nu de zakelijke steunpilaar van Omar, ze doen dit samen.

Acht jaar geleden openden ze de eerste Omar Munie flagshipstore in Rotterdam. Hij ontwerpt intussen tassen tot 4.000 euro en ‘business to business’-lijnen voor onder meer KLM. Nieuwe vluchtelingen doen werkervaring op in zijn ateliers.

Vijf jaar geleden huurde Munie een pand verderop aan het Noordeinde. Máxima en Hillary Clinton bezitten nu een tas van Omar Munie. Zijn oranje armbanden-voor-het-goede-doel, gemaakt van reddingsvesten die door Syrische vluchtelingen op het Griekse Lesbos werden achtergelaten, worden gekocht door Kamerleden en ministers.

Hollandse tas van Omar Munie

Omar Munie zocht een groter pand en vond De Rijnstroom, dat leeg stond.

Nu klagen anonieme winkeliers uit de buurt tegen De Telegraaf dat De Rijnstroom veel meer waard is dan de 1,7 miljoen die Munie betaalt. Bestuurswoordvoerder Fleur de Bruijn van de gemeente Den Haag: ‘Pas twee maanden geleden, toen het rumoer al gaande was, stuurde één winkelier opeens een bod naar de burgemeester. Niet bepaald de geëigende weg en ook nog te laag: dat bod was 1,2 miljoen.’

Vervolgens kwamen de anonieme brieven – ook aan de banken en de gemeente. Omar Munie zou de boel bedriegen en banden hebben met terroristen. De Telegraaf schreef dat in het pand ook op last van de gemeente ‘een illegaal naaiatelier’ van Munie was gesloten – wat niet klopt, volgens de gemeente.

Daarna had de bank die De Rijnstroom zou financieren ‘meer tijd’ nodig.

Dat de koop alsnog is gesloten is te danken aan een Haagse ondernemer die ik ook spreek, maar die anoniem wil blijven. Hij verstrekt nu de hypotheek aan Munie ‘omdat dit land juist een tekort heeft aan goede ondernemers zoals hij.’

En vanzelfsprekend is Omar Munie, zo dicht bij de koning, allang door een screening van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gehaald en in orde bevonden. Ik las zelf de e-mail waarin een medewerker van de NCTV aan een betrokkene binnen de gemeente Den Haag bevestigt ‘geen bezwaren’ te zien, ook niet na de anonieme brieven.

‘Wie of wat de NCTV screent mag ik niet zeggen’, zegt Fleur de Bruijn van de gemeente. ‘Maar ze zijn bij dit pand betrokken geweest, natuurlijk, het ligt vrijwel naast het paleis.’

Omar Munie is goed genoeg voor de koning. De vraag is alleen wanneer de rest van Nederland ook zover is.

Paleis Noordeinde: de buren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden