CommentaarCarlijne Vos

Om toerisme te stoppen moet Amsterdam Airbnb verbieden

Alcoholverbod is symptoombestrijding. Het toerisme moet worden ontmoedigd met een verbod op Airbnb.

Carlijne Vos
Toeristen op de Wallen. Beeld ANP
Toeristen op de Wallen.Beeld ANP

De hernieuwde drukte in Amsterdam leidde afgelopen weken niet alleen tot zorgen over de uitbraak van een tweede corona-epidemie, maar ook tot fundamentele vragen over de aanpak van het massatoerisme. Tijdens de lockdown zagen inwoners van de binnenstad even hoe de stad zijn ziel hervond zonder hordes – vaak dronken of stonede – toeristen en riepen het stadsbestuur op tot maatregelen.

Een van die noodzakelijke maatregelen zou een verbod moeten zijn op vakantieverhuur via platforms als Airbnb. De vakantieverhuur die naar schatting 25 duizend woningen onttrekt aan het Amsterdamse woningaanbod, werkt in alle opzichten ontwrichtend en verstorend. 80 procent van de Amsterdammers zegt hinder te ondervinden van het rolkoffertoerisme dat bovendien de huurprijzen in de stad opdrijft en vermogensongelijkheid in de hand werkt.

Amsterdam is zo hard op weg steden als Venetië en Barcelona achterna te gaan, steden waar gewone burgers die als leraar, agent of verpleegkundige in de stad werken, zich geen woning meer kunnen veroorloven en waar de slager of buurtwinkel is vervangen door winkels met toeristische parafernalia of nutellawafels. Pogingen om deze stedelijke verschraling tegen te gaan, zijn tot dusver zonder succes gebleven en bovendien in veel opzichten al te laat.

Amsterdam wilde de vakantieverhuur niet helemaal verbieden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Den Haag, maar heeft per 1 juli slechts een vergunningplicht ingesteld, en een beperkt verbod in de drie drukste delen van de binnenstad. Dit is een gemiste kans en zal bovendien zoals gebruikelijk tot handhaafproblemen leiden: de capaciteit om alle woningverhuurders te controleren ontbreekt eenvoudigweg.

Nu de toeristen weer terugkomen, wordt duidelijk hoe nodig het is om de toestroom structureel in goede banen te leiden. Een tijdelijk verbod op verkoop van drank of de inzet van boa’s om de anderhalve meter afstandsregel te handhaven, zoals nu noodzakelijk worden geacht vanwege corona, is slechts symptoombestrijding. Hetzelfde geldt voor het plan prostitutie uit de binnenstad te verwijderen.

Het werkelijke probleem is dat er simpelweg te veel toeristen in de binnenstad zijn als gevolg van spotgoedkope vliegtickets en een overschot aan betaalbare vakantiewoningen, woningen die worden aangeboden door bevoorrechte binnenstadbewoners en speculanten. Het wordt tijd dat deze aanbieders niet langer worden ontzien, maar dat ze worden aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Lees meer over Airbnb

De gemeente Amsterdam voert een voortdurende strijd tegen illegale vakantieverhuur en dat noopt tot innovatie: van algoritmes tot een vergunningstelsel.

Soms worden deze vernieuwingen uit nood geboren. Het vergunningenstelsel is een reactie op een verrassende uitspraak van de Raad van State die het gemeentebeleid op losse schroeven zette.

Niet alles is in handen van de gemeente. Gezien vanuit EU-wetgeving kunnen verhuurplatformen als Airbnb maar moeilijk beteugeld worden. Zo bepaalde het Europese Hof van Justitie dat Airbnb een informatiemakelaar is en niet aan dezelfde regels als verhuurders kan worden gehouden.

Ondertussen zegt Airbnb haar best te doen. ‘We zijn hier echt om samen te werken met de gemeente en op een positieve manier duurzaam en verantwoord toerisme naar Amsterdam te brengen en iedereen daarvan te laten profiteren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden