CommentaarArnout Brouwers

Om polarisatie tegen te gaan, mogen de Democraten niemand uitsluiten – ook de Trump-kiezer niet

President Trump bij een afgebrand gebouw in Kenosha. Beeld AFP
President Trump bij een afgebrand gebouw in Kenosha.Beeld AFP

Trump ondermijnt moedwillig de Amerikaanse democratie en sociale vrede. En dat is levensgevaarlijk.

President Trump hoopt dat rellen in Amerikaanse binnensteden hem herkozen kunnen krijgen. Zoals zijn oud-adviseur Kellyanne Conway het samenvatte: ‘Hoe meer chaos en anarchie en vandalisme en geweld, hoe beter het is voor de hele duidelijke keus wie beter is voor de publieke veiligheid en law and order’. Het klinkt buitengewoon cynisch, en dat is het ook, maar dat de Republikeinen inzetten op publieke veiligheid valt goed te begrijpen tegen de achtergrond van Trumps ruïneuze aanpak van covid-19 en de economische schade die deze berokkent. Nu de Black Lives Matter protesten in een aantal steden zijn uitgemond in blijvende, smeulende rellen (aangesticht door een ratjetoe aan radikalinski’s), ruikt Trump zijn kans.

Dinsdag reisde hij af naar Kenosha, waar een politieagent van dichtbij zeven schoten loste op Jacob Blake, een ongewapende zwarte jongeman, om zijn punt te onderstrepen. Trump bezocht de familie van het slachtoffer niet, en deed geen begin van een poging de gepolariseerde Amerikaanse samenleving tot rust te brengen. Integendeel, hij verdedigde de jongeman uit de rechtse militie die twee betogers heeft doodgeschoten. Juist die extremistische daad heeft, samen met beelden van confrontaties tussen linkse en rechtse betogers, bij sommigen het beeld opgeroepen van een land aan de rand van burgeroorlog.

Dat beeld is overdreven, maar de vrees voor de aankomende verkiezingen is terecht. Trump ondermijnt moedwillig de fundamenten van de Amerikaanse democratie en doet er alles aan onder zijn aanhang een gevoel te kweken dat de verkiezingen wel eens oneerlijk zouden kunnen verlopen. Zelf wil hij de uitslag niet op voorhand accepteren. Deze houding is levensgevaarlijk, voor de Amerikaanse democratie en voor wat resteert aan sociale vrede.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden deed deze week een goede eerste poging om af te rekenen met het misplaatste beeld dat hij de gevangene is van extreem en gewelddadig links. Dat is de afgelopen tijd te weinig gebeurd. Omdat Trump leeft van polarisatie, zullen de Democraten hun roep om sociale rechtvaardigheid moeten koppelen aan een bredere agenda die niemand uitsluit – ook de Trump-kiezer niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden