ColumnRemco Campert

Om negentig te worden heb ik niet zoveel hoeven te doen. Het was een kwestie van dóórleven

null Beeld

Geboorte en dood zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. De ene kan niet zonder de andere. Er is sprake van een voorgeschreven volgorde. Draait men de boel om, dan is het vragen om problemen. Het leven speelt zich dan omgekeerd af. Dat heeft consequenties, zoals op je handen lopen, je hoofd in de wc pot steken en zo kan ik nog meer flauwiteiten bedenken.

Ik ben 90 jaar geworden. Van verscheidende kanten dringt men erop aan om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld het schrijven van een stukje dat u nu onder ogen heeft. Om 90 te worden heb ik niet zoveel hoeven te doen. Het was een kwestie van dóórleven. Soms met vallen en opstaan. En dan verder lopen.

Wanneer word je er weer voor het eerst van bewust dat je een leeftijd hebt? Het is op de dag dat je veel cadeautjes krijgt. Je bent vier en jarig. Volgend jaar word je vijf en krijg je weer cadeautjes. Leeftijd brengt geschenken op.

Als je vier of vijf bent, heb je geen idee hoe oud je kunt worden. Hoe zou je? Je kunt nauwelijks tot tien tellen.

Om een hoge leeftijd te bereiken moet je wel tijd van leven hebben. En die heb ik tot nu toe. Kortom: ik heb de tijd van mijn leven.

Ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag, gisteren, schreef Remco Campert nog één keer een CaMu, de column die hij tussen 1996 en 2006 afwisselend met Jan Mulder maakte voor de voorpagina van de Volkskrant.

‘Het is toch nog steeds leuk? Ik wil nog wel even doorgaan’

Een interview met schrijver Remco Campert door zijn biograaf Mirjam van Hengel, dat levert een fijn gesprek op in de serre met een schrijver die moeite heeft om te stoppen. Lees het interview hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden