Commentaar

Om incidenten te voorkomen, moet opvang vluchtelingen beter

Zelfmoordpogingen, geweldpleging en mensensmokkel roepen vragen op over de kwaliteit van de opvang.

Demonstranten protesteren tegen de komst van een asielzoekerscentrum bij het gemeentehuis in Heesch. Beeld null
Demonstranten protesteren tegen de komst van een asielzoekerscentrum bij het gemeentehuis in Heesch.

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur hebben het Algemeen Dagblad en De Telegraaf staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aangezet cijfers te verstrekken over incidenten onder vluchtelingen in noodopvang en asielzoekerscentra. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de politie. Betrokken gemeenten komen naar verwachting op korte termijn met aanvullende gegevens over incidenten met asielzoekers.

Dijkhoff geeft vooralsnog geen commentaar op de cijfers, die hij ook naar de Tweede Kamer heeft gezonden. Het zou geen kwaad kunnen als het parlement de staatssecretaris nader aan de tand voelt. Want alleen al het aantal incidenten, 8.149 in 2015 op een aantal van 47 duizend asielzoekers, doet vermoeden dat de kwaliteit van de opvang lang niet altijd optimaal is. Zo zijn er 369 gevallen van hongerstakingen, zelfverminking en pogingen tot zelfmoord geregistreerd.

De politie kreeg 55 meldingen van een zedendelict in of rond een azc en het aantal meldingen van agressie en geweld tegen personen bedroeg niet minder dan 2.394. Het wijst op een onveilige omgeving voor zowel vluchtelingen als medewerkers in de azc's.

Nader onderzoek is geboden, ook om de incidenten (in 5.072 gevallen gaat het om lichte overtredingen van de huisregels) in de juiste verhoudingen te zien. Van belang is ook om erachter te komen wat de ideale grootte van een azc is. Voorbarige conclusies, zowel in bagatelliserende zin als in alarmistische zin, moeten worden vermeden.

In 34 gevallen had de politie een vermoeden van mensensmokkel of mensenhandel bij een azc. Dit weekend maakte een topfunctionaris van Europol gewag van een 'criminele infrastructuur' rond de migratiestroom in Europa die het vooral gemunt heeft op kindmigranten. Smokkelbendes zouden tienduizenden alleenreizende kinderen kidnappen en aanzetten tot prostitutie en kinderarbeid.

De criminele bijverschijnselen van de massale, ongecontroleerde migratie op het Europese continent komen aan de oppervlakte. Ze onderstrepen nog eens de noodzaak van een gezamenlijke Europese inspanning om greep op de vluchtelingenstroom te krijgen. Zoals het in 2015 is gegaan, kunnen we ons dit jaar in Europa noch in Nederland veroorloven.

55 zedenzaken, is dat weinig of veel?

Na de aanrandingen met Oud & Nieuw in Keulen liggen zedendelicten door asielzoekers onder een vergrootglas. Nu zijn er Nederlandse cijfers bekendgemaakt. Maar hoe moeten we die duiden? (+)

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden