Opinie Media in Zuid-Korea

Om ­gesprekken met Kim Jong-un mogelijk te maken, moeten kritische stemmen in Zuid-Korea worden gedempt

Wat staat er in de Zuid-Koreaanse media? Kritische geluiden over mensenrechten in Noord-Korea ­moeten wijken voor de vredesonderhandelingen, constateert onze correspondent Jeroen Visser.

De open brief van Amanda Mortwedt Oh in de Chosun Ilbo.

De Zuid-Koreaanse journalist Kim Myong-song stond maandag op het punt verslag te doen van de jongste onderhandelingen tussen Noord- en Zuid-Korea, toen de minister van Eenwording ingreep. ‘Je mag helaas niet mee’, zei de minister, volgens een verslag van de krant Chosun Ilbo. ‘Het gaat hier om onderhandelingen op een hoog niveau, die ook nog eens aan de grens plaatsvinden. Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor deze beslissing.’

Kim, verslaggever voor de Chosun Ilbo – de grootste krant van het land – mocht niet mee om de simpele reden dat hij een Noord-Koreaanse vluchteling is. Hij kwam in 2002 naar het zuiden en begon elf jaar later bij de politieke redactie van de Chosun Ilbo. Volgens de krant vreesde de minister dat Kims aanwezigheid door de Noord-Koreanen opgevat zou kunnen worden als ‘een klap in het gezicht’.

De uitsluiting van Kim illustreert de ongemakkelijke positie van de regering in Seoul. Om ­gesprekken met Noord-Korea mogelijk te maken, moeten kritische en aanstootgevende stemmen worden gedempt. Noord-Korea is uiterst gevoelig voor kritiek – zeker als het gaat om mensenrechtenschendingen – en Zuid-Korea is bang dat kritische stemmen de broze ontspanning op het schiereiland verstoren.

Toppen Moon en Kim

En dus blijven de mensenrechten onbesproken tijdens de toppen tussen Moon en Kim. Zuid-Koreaanse ngo’s die actief zijn in het noorden klagen over het wegvallen van subsidies en kritische Noord-Koreaanse vluchtelingen wordt gevraagd te zwijgen over hun land, waar volgens de VN sprake is van ‘een vrijwel totale miskenning van het recht op vrijheid van denken, geweten en religie’.

Dat wringt natuurlijk, zeker ­omdat president Moon een oud-mensenrechtenadvocaat is. In een open brief in de Chosun Ilbo vraagt Amanda Mortwedt Oh, mensenrechtenadvocaat bij een Amerikaanse ngo, deze week hoe Moon dit kan rijmen. ‘U zei bij de VN dat we de Koreaanse oorlog met spoed moeten beëindigen, maar is het niet ook urgent om de misdaden tegen uw mede-Koreanen te stoppen, de mensen die lijden en die u niet sprak tijdens uw recente bezoek aan Noord-Korea?’

Moons overtuiging is dat vrede uiteindelijk zal leiden tot een beter leven voor alle Noord-Koreanen. ‘Als de akkoorden goed worden uitgevoerd, zal dat ook bijdragen tot een verbetering van de mensenrechten van de Noord-Koreaanse bevolking’, zei een woordvoerder tegen het Amerikaanse medium Voice of America.

Oh betwijfelt dit. ‘Zal de vrede echt vrede zijn als Kim nog altijd goelags bestiert, elke politieke opinie het zwijgen oplegt en mensenrechten met voeten worden getreden omwille van economische voorspoed?’

Paus naar Noord-Korea?

Dat Moon ver wil gaan om vrede af te dwingen, blijkt wel uit zijn pogingen de paus naar Noord-Korea te krijgen. Donderdag bezoekt hij het Vaticaan waar hij de heilige vader een uitnodiging van Kim Jong-un zal overhandigen. Volgens de krant The Korea Times zal zo’n bezoek ‘de internationale steun voor de vredesonderhandelingen’ doen toenemen, en ‘opnieuw de aandacht vestigen op mensenrechtenschendingen in Noord-Korea’.

Maar je kunt ook betogen dat zo’n bezoek totaal misplaatst is, omdat gelovigen in Noord-Korea op grote schaal worden vervolgd. Wie gepakt wordt met een bijbel loopt het risico te worden gemarteld of te worden gevangengezet. De paar kerken in Pyongyang zijn volgens vluchtelingen bedoeld om mooi weer te spelen richting buitenlanders.

‘Dit idee van Moon past in het plan om Kim te portretteren als een redelijk en beschaafd persoon’, aldus oud-diplomaat David Straub in The Daily Beast. ‘Hoe makkelijk vergeten we dat Kim zijn oom en broer liet vermoorden en honderdduizend mensen in concentratiekampen gevangenhoudt?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden