Old boys houden stand

Maximeren van het aantal bijbanen is een goed idee, maar het betreffende wetsvoorstel is amper een vooruitgang.

Pogingen om het grote aantal ons-kent-ons-benoemingen in besturend Nederland aan banden te leggen, verdienen bijval. Maar het wetsvoorstel waar de Eerste Kamer zich nu over buigt, valt moeilijk als een vooruitgang te betitelen.

Al jarenlang is er kritiek op de smalle bestuurstop, gevormd door blanke mannen van 55 jaar en ouder. De ‘top-200’ heeft de sterke neiging alleen naar het eigen netwerk te kijken als er een positie vacant komt. Die eenzijdige samenstelling leidt tot gebrekkig debat en blikvernauwing.

De hoop dat het aantal ons-kent-ons-benoemingen vanzelf zou afnemen, is gelogenstraft. Uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt het tegendeel. Een wettelijke poging tot inperking is dan ook terecht.

Het voorliggende voorstel beperkt het aantal bijbanen tot vijf, net zoals dat bij beursgenoteerde bedrijven al het geval is. Alleen toekomstige gevallen worden erdoor geraakt - zittende old boys met veel bijbanen, zoals Loek Hermans (VVD), Elco Brinkman (CDA) en Hans Alders (PvdA) hoeven niet direct af te bouwen. De impact op de praktijk zal dan ook gering zijn.

Het voorstel maakt geen onderscheid tussen mensen met een fulltimebaan of niet. Dat zou wel beter zijn geweest - de aanpak om iedereen over een kam te scheren is te grof. Tegelijkertijd kent het wetsvoorstel erg veel uitzonderingen: coöperaties, buitenlandse ondernemingen en musea vallen niet onder de nieuwe regels. Alleen specialisten kunnen overzien wat mag. Dat is problematisch, vooral ook omdat er niets is voorzien om de regels te handhaven. Het is aan de besturen zelf om zich eraan te houden. De kans dat alles bij het oude blijft is dan ook groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.