ColumnLisa Bouyeure

OK boomer, het is goed met je, zegt de nieuwe generatie

null Beeld
Lisa Bouyeure

Op Facebook bestaat een besloten groep waarin bijna driehonderdduizend mensen in een rollenspel verwikkeld zijn. De naam geeft al het een en ander weg: ‘Een groep waarin we allemaal doen alsof we boomers zijn.’ De leden, vooral twintigers, hebben zich voor de gelegenheid de identiteit van stereotiepe babyboomers aangemeten. Een soort live action role-playing, alleen dan niet verkleed als soldaten of fantasiefiguren in een bos, maar gewoon thuis achter de digitale geraniums.

De imitatieboomers posten landschapsfoto’s met vingers voor de lens, fronsende selfies vanuit onderkinperspectief en gebruiken de huilen-van-het-lachen-emoticon in het kader van verkeersongelukken en zieke kleinkinderen. Ze sturen obscure kettingbrieven rond, recepten voor leverkleurige versnaperingen en het verzoek om je creditcardgegevens in te vullen ter bescherming van je privacy. Daarnaast zijn ze bovengemiddeld conservatief in hun politieke en maatschappelijke opvattingen en gebruiken ze veel hoofdletters en weinig interpunctie.

Er bestaan overigens vergelijkbare groepen waarin jongeren spelen dat ze in de Middeleeuwen leven of mieren in een mierenkolonie zijn. Het is een wat pessimistische conclusie, maar het zegt iets over de generatiekloof dat babyboomers qua vreemdsoortigheid in de categorie narren, schildknapen en insecten uit de orde van de vliesvleugeligen vallen.

Buiten de boomergroep doet men dan ook aanzienlijk minder moeite om zich in de naoorlogse generatie te verplaatsen. Op sociale media ging de afgelopen tijd de ‘OK boomer’-meme viral: stereotiepe boomeruitspraken worden gepareerd met een kort maar krachtig ‘OK boomer’. Wat jij wilt. Lul maar raak. Het is goed met je. We hebben lang genoeg naar jullie geluisterd. Stikstof goed voor de plantjes? OK boomer. Televisie uit vanwege een vrouw met een hoofddoek? OK boomer. Alles wat Gert-Jan Segers zegt? OK boomer. De uitspraak haalde vorige week zelfs het Nieuw-Zeelandse parlement, waar een 25-jarige politica een onderbreking van haar betoog wegwuifde met een welgemeende ‘OK boomer’ en daarna onverstoord verderging.

‘Het is oorlog’, schreef The New York Times met enig gevoel voor drama in een artikel getiteld ‘‘OK boomer’ Marks the End of Friendly Generational Relations’. #NotAllBoomers natuurlijk. De term is synoniem geworden voor mensen met belegen opvattingen, of ze nou 65-plus of 25 zijn. Progressieve ouderen zijn de collateral damage van deze grap.

Maar het sentiment komt ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. Om maar eens een actuele kwestie te nemen: Zwarte Piet. Volgens een onderzoek van I&O Research is de meerderheid van de jongeren inmiddels voor verandering, terwijl de mening van ouderen de afgelopen jaren hetzelfde bleef. Of neem de Brexit. Bijna driekwart van de 18- tot 24-jarigen stemde voor blijven, terwijl 60 procent van de 65-plussers ervoor koos de EU te verlaten. De meerderheid van de ouderen stemde op Trump, maar het grootste deel van de twintigers juist niet. Boud gezegd: de jongeren van nu zitten straks opgescheept met het conservatisme van voorgaande generaties, niet in de laatste plaats in de vorm van een klimaatcrisis. Genoeg aanleiding dus voor een cynisch grapje.

In de Facebookgroep waarin jongeren zich als babyboomers gedragen, is men ondertussen in rep en roer over een infiltrant met kritiek op ‘OK boomer’. Want zijn boomers niet ook verantwoordelijk geweest voor de Stonewall-rellen, vraagt hij. Voor het aftreden van Nixon? Voor de Indian Civil Rights Act? Voor het protest tegen de Vietnamoorlog, de psychedelische cultuur en veel goede muziek? ‘Dat waren geen boomers’, besluit een twintiger die even uit zijn rol valt. ‘Dat waren dope ass gasten die toevallig in dezelfde tijd geboren zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden