LezersreactiesWinst BBB

Of het nu een Koekoek, Fortuyn, Baudet of Van der Plas is: de kiezer trapt erin

De winst van de BoerBurgerBeweging overtreft alle verwachtingen. De protestpartij van Caroline van der Plas is in vrijwel het hele land én in de Eerste Kamer de grootste partij. Volkskrant-lezers reageren.

Redactie
Caroline van der Plas tussen haar partijgenoten op het podium na een verpletterende uitslag. Beeld Marcel van den Bergh
Caroline van der Plas tussen haar partijgenoten op het podium na een verpletterende uitslag.Beeld Marcel van den Bergh

Signaal

Bij alle euforie en media-aandacht voor de BBB wordt vergeten dat de kiezers op PvdA/GroenLinks, D66, Volt en Partij voor de Dieren ook een stem hebben uitgebracht. Samen goed voor 27 zetels in de Eerste Kamer. 11 zetels meer dan de BBB. Deze kiezers negeren is kwalijk en niet democratisch. Overigens hebben jongeren in overgrote meerderheid hun stem niet gegeven aan BBB, zo blijkt uit verkiezingsanalyses. Zij kiezen voor de toekomst en een leefomgeving die ook toekomstige generaties nog iets te bieden heeft. Ook dat is een signaal dat in de euforie verloren gaat.
Bert Schriever, Den Haag

Schaar

Provinciale Verkiezingen 2023: de kwaliteit van onze natuur hangt aan een zijden draadje. De BBB heeft de schaar.
Luc Meuwese, Den Haag

Respect

De opgewonden reacties na de monsteroverwinning van de BBB getuigen van weinig respect voor de democratie. De teneur is dat wie op de BBB stemde een verkeerde keuze maakte. Alsof zoiets bestaat in een parlementaire democratie. Links wijst vooral naar de ander, maar gaat nooit op zoek naar het falen in eigen boezem.
Enno de Witt, Deventer

Geluid

Bij een tv-gesprekje met de moeder van Caroline van der Plas, zo te zien vlak naast de ruimte waar de BBB overwinning werd gevierd, viel het me weer eens op. De arme vrouw kon zich nauwelijks verstaanbaar maken door het absurd luide gebonk waarmee elke feestelijke gelegenheid blijkbaar moet worden platgegooid. Feestgedruis is tegenwoordig meteen ook geluidsoverlast. Ik wil de BBB en alle andere partijen hierbij oproepen om geluidsoverlast, binnen en buiten, op de agenda te zetten. Heel veel kiezers zullen hen daar dankbaar voor zijn.
Maarten Carbo, Amersfoort

Feestelijke vlag

De boeren, die zoveel waarde hechten aan hun grond, kunnen borden en vlaggen nu opbergen. Steek maar een feestelijke vlag uit bij het Provinciehuis. Daar kan de BBB laten zien hoe ze hun grond willen behandelen. Niet met anti-symbolen, maar met pro- beleid.
Faffie Melief, Diepenheim

BoerBurgerBesparing

Als we die miljarden voor de boeren nu eens gebruiken voor een ‘woest aantrekkelijke’ verlaging van de prijs van biologisch geproduceerd voedsel? Dan willen ook Carolines kiezers vast wel helpen om het stikstofprobleem op te lossen.
Niels van Zeben, Utrecht

Boerenverstand

Misschien wordt het tijd om de betekenis van het woord boerenverstand (het gewone, gezonde verstand zonder de ballast van een theoretische vooropleiding) te herzien. Suggestie: het gemakkelijk door agrireuzen beïnvloedbare verstand zonder de ballast van verantwoordelijkheidsgevoel voor klimaatverandering.
Paulien Schut, Rotterdam

Europese regelgeving

BBB krijgt een overweldigende steun bij de Provinciale Statenverkiezingen. Hieruit mogen we rustig concluderen dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse kiezers geen enkele boodschap heeft aan het welzijn van dieren of natuur. Maar zij vergeten één ding: de regels rond de stikstofuitstoot zijn bepaald op Europees niveau. En Europese regelgeving gaat boven nationale wet- en regelgeving. Dus zal ook de BBB het lastig krijgen als er weer juridische procedures in verband met de stikstofregels tegen de staat worden aangespannen.

Overigens, juist in dit verband kunnen de boeren beter gaan demonstreren in Brussel tegen stikstofwetgeving dan in Den Haag. En onze regering, die wel gedwongen is Europese regelgeving uit te voeren en daar al veel te lang mee getalmd heeft, verder met rust laten.
Maaike van Gilst, Dieren

Uitdaging

Een knappe prestatie van de BBB. Een politiek resultaat dat gebaseerd is op proteststemmen tegen politiek Den Haag. De grootste uitdaging voor de BBB ligt niet in het besturen, maar in het ontwikkelen van een partijprogramma dat Nederlanders aanspreekt. Anders voorzie ik een sombere toekomst voor de BBB. Vele protestpartijen zijn haar voorgegaan en de politieke afgrond ingedonderd.
Arno Bakker, Amsterdam

Paradijsvogel

Worden mensen dan nooit wijzer? Al de keren die ik heb mogen stemmen. Nooit kregen we een progressieve meerderheid. Zelfs als ik D66 meetel in het progressieve kamp reikten we na de oorlog op zijn hoogst tot zo’n 45 procent. Vaak was het zo dat één van de linkse partijen mocht meedoen in een liberaal-confessioneel kabinet. Deze ene partij moest dan in de regering opboksen tegen het conservatieve smaldeel en de echte verandering kwam er derhalve niet van.

Wat we na een dergelijke regeringsperiode overhielden waren ontevreden kiezers die de enige progressieve partij in het kabinet afstraften. Je had ons toch bestuurlijke vernieuwing beloofd, zegt men tegen D66. Niets van gemerkt hoor; jullie komen je beloften niet na. Vervolgens wordt die partij afgestraft door de kiezer, zoals eerder bij de PvdA geschiedde.

We moeten niet naar die ene progressieve partij kijken die wint, of het nu de SP of de PvdD is. Het totale plaatje telt en dan moeten we helaas constateren dat ondanks de ontevredenheid van het kiezersvolk rechts blijft winnen. Telkens komt er een paradijsvogel met een eigen geluid of het nu een Koekoek, Fortuyn, Thierry of Van der Plas is, de kiezer trapt erin. In plaats van eindelijk echt een ommezwaai te maken en progressief te stemmen, kiest men rechtser dan ooit.
Jan Bouman, Zeist

Rechtvaardigheid

Grote bewondering voor Caroline van der Plas. Nuchterheid, maar ook dossierkennis. En heel belangrijk de Nederlander kiest mijns inziens voor rechtvaardigheid, ook al moet je zelf dan inleveren. Het kan niet zo zijn dat de zogenoemde elite de dienst uitmaakt over de ruggen van de onderlaag. Vreet- en vreedzame coëxistentie.
John Vol, Dordrecht

Troost

Na Forum voor Democratie is nu BBB de grootste: er is wel degelijk vooruitgang in ons land. Laat dit een troost zijn voor de verliezers.
Cyril Lansink, Nijmegen

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Het belangrijkst is dat een brief helder en duidelijk is. Wie een origineel en nog niet eerder verwoord standpunt naar voren brengt, maakt grotere kans de krant te halen. Een brief die mooi en prikkelend is geschreven, heeft ook een streepje voor. Kritiek op de Volkskrant wordt vaak gepubliceerd, op-de-man-gespeelde kritiek op personen plaatsen we liever niet.

Iedere brief wordt gelezen door een team van ervaren opinieredacteuren en krijgt een kans. En wekelijks halen ongeveer vijftig brieven de krant. Over de uitslag kan helaas niet worden gecorrespondeerd. Wij zijn er trots op dat onze lezers mooie en goede brieven schrijven, waarvan we elke dag een levendige rubriek kunnen samenstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden