'Occupy Hollywood en de Amsterdam Arena'

Freelance journalist Martin Bons blijft zich verbazen over de selectieve verontwaardiging van de Occupy-aanhangers. Volgens hem is het nu tijd om de verdiensten in de sport- en amusementsindustrie aan banden te leggen.

Martin Bons
Demonstranten hebben hun kamp opgezet in Auckland, Nieuw Zeeland. Beeld epa
Demonstranten hebben hun kamp opgezet in Auckland, Nieuw Zeeland.Beeld epa

'Mondiaal protest tegen de graaiers' stond er op de voorpagina van de Volkskrant maandag 17 oktober. In 950 steden gingen afgelopen weekend honderdduizenden de straat op tegen de hebzucht en de almaar groeiende kloof tussen arm en rijk. Ook in Nederland deed men dat; op het Beursplein staan de tenten er nog. Maurice de Hond peilde dat een ruime meerderheid van de Nederlanders (62 procent) de beweging steunt. Ook ik ben een van die sympathisanten.

Selectief
Waar ik me echter over blijf verbazen is de selectieve verontwaardiging. Ja, bankiers krijgen exorbitante miljoenensalarissen- en bonussen die in geen verhouding staan tot de geleverde prestaties. Maar in de sport- en amusementsindustrie zijn de ontvangsten nog vele malen hoger en daar hoor ik nooit iemand over.

In de sport is de Nederlandse voetballer Nigel de Jong met 8,1 miljoen euro per jaar een kleine jongen in vergelijking met golfer Tiger Woods (44, 3 miljoen), basketballer LeBron James (30 miljoen) of zijn voetbalcollega Lionel Messi (31,8 ) miljoen. En in de amusementsbranche is het Nederlandse model Doutzen Kroes (6 miljoen) een kleine meid in vergelijking met acteur Leonardo di Caprio (77 miljoen), popartiest Beyonce Knowles (61 miljoen) en collegamodel Giselle Bündchen (22,4 miljoen).

Niet alleen de toppers in deze branches worden buitensporig betaald. Ook de lagen daaronder krijgen riante salarissen. De gemiddelde speler in de Nederlandse eredivisie bijvoorbeeld verdient 355.000 euro per jaar. Dat betekent dat de linksback van Heracles Almelo bijna twee keer zo veel verdient als een hartchirurg. De voetbalwereld is extra saillant omdat die momenteel net als de bankwereld in een financiële crisis verkeert. In Nederland zijn dertien van de achttien eredivisieclubs financieel ongezond. En Champions League winnaar Barcelona staat voor 438 miljoen in het rood. Toch blijven de clubs gigantische salarissen uitbetalen.

Moeder natuur
Er zijn nog meer redenen waarom ik zoveel moeite heb met de financiële uitwassen in de sport- en amusementsindustrie. Ten eerste heeft dat met 'Moeder Natuur' te maken. Er zijn Diego Maradona's en Michael Jordan's die in het puntje van hun linkerteen meer talent hebben dan een volledig team uit de hoofdklasse voetbal of basketbal. Er zijn popartiesten die toevallig ontdekt zijn omdat zij aan het zingen waren op hun werk. Er zijn topmodellen die letterlijk van de straat zijn geplukt en nu miljoenen kunnen bijschrijven. Dat allemaal omdat Moeder Natuur hen zo gunstig gezind is. Dit alles geldt bijvoorbeeld niet voor een hartchirurg. Die wordt niet zo maar van straat geplukt. Die heeft jaren moeten studeren om de operatiekamer te mogen betreden.

Een ander argument is dat er zo hard wordt gewerkt. Ik heb weleens een shoot op een prachtige locatie in Zuid-Afrika meegemaakt. Het model moest denk ik twintig keer van kleding veranderen. En ja ook allerlei houdingen aannemen. Maar een paar uur later lagen de crew en het model weer lekker op het strand. Ook ben ik meerdere keren op de set van een film geweest. Hard werken? Het was vooral wachten, wachten en nog eens wachten. Betrokkenen houden dat harde werken vooral zelf in stand. Anthony Hopkins is een van de weinigen die het relativeerde en in een interview zei dat er tegenover zijn prestaties wel erg hoge verdiensten stonden.

Vakkenvullers gezocht
Door modellen en sporters wordt bovendien vaak gezegd dat zij het in een tijdsbestek van tien of vijftien jaar moeten verdienen. Maar hoezo moet dat? Stopt je leven op je 34ste? Kun je daarna niet meer werken? Sporters en modellen hebben veel vrije tijd. Een cursus of studie volgen is prima te doen. En als je geen baan kunt krijgen en je bent nog niet binnen dan mankeer je toch niets aan je handen? Bij Albert Heijn zijn ze vrijwel altijd op zoek naar vakkenvullers.

Oud-PSV spits René Eykelkamp zei ooit in een vraaggesprek in de jaren negentig dat hij een pracht leven had. Hij trainde een keer per dag, had van zijn hobby zijn werk gemaakt, zag veel van de wereld, speelde elke week voor stadions. En voegde hij daar grappend aan toe: daarbovenop krijg ik ook nog eens een meer dan behoorlijk salaris. Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. Sporters, maar ook acteurs, popartiesten en modellen hebben een mooi bestaan. Hun status en bedragen die op hun bankrekening worden bijgeschreven zijn het laatste decennium alleen maar toegenomen. Als je al zoveel voordelen hebt, moet daar dan ook nog eens een exorbitant salaris boven opkomen?

Er zijn kortom veel redenen om de verdiensten in de sport- en amusementsindustrie aan banden te leggen. Het wordt daarom wat mij betreft tijd om niet alleen Wall Street en het Beursplein te bezetten, maar ook een actie te beginnen met Occupy Hollywood, Occupy Nou Camp in Barcelona en desnoods Occupy de Amsterdam Arena.

Martin Bons is freelance journalist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden