Objectief of blind?

Eigenlijk, zo fluisteren ze bij VVD en CDA, is het CPB een PvdA-club

Objectiviteit bestaat niet, ook niet in de wetenschap. Soms wordt objectiviteit echter verward met blindheid. Zo verwachten VVD en CDA dat het Centraal Planbureau hun ramingen van plannetjes uit het verkiezingsprogramma één op één overnemen.

Het CPB is een overheidsinstituut waar topeconomen voorspellingen maken over economische ontwikkelingen en gevolgen van overheidsbeleid. Ook de gevolgen van voorstellen in de verkiezingsprogramma’s rekent het CPB uit. Opdat de kiezer weet waar hij voor kiest.

CDA en VVD kondigen in hun programma’s forse bezuinigingen aan op ambtenaren. Minder ambtenaren en jaren geen loonsverhoging voor degenen die achter blijven. Dat soort werk. Dat moet miljoenen, miljarden euro’s aan besparingen opleveren.

Het CPB gelooft er geen moer van. Door ervaringen wijs geworden weet het CPB dat snijden in ambtenarij uiterst moeizaam is. En als het al lukt, kost het handen vol geld aan vertrekregelingen. De nullijn voor ambtenaren wordt lastig als de rest van Nederland wel loonsverhoging krijgt.

Het CPB neemt de boude aankondigingen van VVD en CDA dan ook met een forse korrel zout.
Het PvdA-plan haalt het daarentegen wel. Want daarin wordt de bezuinigingen gekoppeld aan een akkoord met de vakbeweging.

Dat klinkt inderdaad anders. Een stuk realistischer. Want als de FNV akkoord gaat met loonmatiging, dan blijft de loonstijging in cao’s beperkt.

Nu zijn de rapen gaar in Den Haag. Eigenlijk, zo fluisteren ze bij VVD en CDA, is het CPB een PvdA-club. Kijk maar: Coen Teulings, de directeur van het CPB, is PvdA-lid.

VVD en CDA willen maar één ding: dat het CPB hun gedroomde bezuiniging overneemt, of dat nu realistisch is, of niet. Terwijl het CPB juist daarom de partijprogramma’s doorlicht: om het realiteitsgehalte te toetsen. Beter vooraf, dan achteraf, als de bezuiniging niet gehaald wordt.

Gijs Herderscheê

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.