Obama moet prioriteiten herzien

Al jaren doen Amerikanen op het vliegveld hun schoenen uit. Nu blijkt dat ondanks de miljardeninvesteringen totale veiligheid een illusie is.

Philippe Remarque

Zaterdag dook een verontrustende videoband op. Te zien waren de gebruikelijke mannen met baarden en een automatisch geweer, voor een koranspreuk. Maar een van de twee was Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, de Jordaanse arts en dubbelspion die zich op 30 december opblies op een basis in Afghanistan en zo zeven CIA-agenten en een Jordaniër wist te doden.
Op de band roept Al-Balawi op tot wraak en aanvallen op Amerika. ‘We zullen het bloed van onze emir Baitullah Mehsud nooit vergeten’, zegt hij, zittend naast de nieuwe leider van de Mehsud-clan.

Succesverhaal
Baitullah Mehsud was juist een succesverhaal voor Amerika. In augustus wist de CIA deze leider van de Pakistaanse Taliban te doden met een Hellfire-raket uit een onbemand vliegtuig.
Maar de wraakactie en deze videoband tonen een nauwe samenwerking tussen drie groepen: de Afghaanse Taliban (actief in Khost), de Pakistaanse Taliban (die Balawi trainde, de aanslag opeiste en daarvoor nu het bewijs levert) en Al Qaida (dat Balawi rekruteerde).

Experts stellen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten verrast zijn door deze directe banden. Zoals ze ook verrast zijn door de verfijning bij de terroristen, die nu met dubbelspionnen blijken te kunnen werken en in een zorgvuldig voorbereide actie de hardste klap in decennia aan de CIA hebben uitgedeeld.

Onderbroekbom
Dezelfde inlichtingendiensten waren vijf dagen ervoor ook al verrast door de onderbroekbom op de vlucht naar Detroit. We wisten niet, zei president Obama’s ‘terrorismetsaar’ John Brennan, dat de Al Qaida-tak in Jemen nu al in staat was iemand naar de VS te sturen voor een aanslag.

Zijn onderzoek liet zien dat ondanks de opbouw van een gigantisch veiligheidsapparaat na de aanslagen van 11/9 de simpelste dingen misgaan. De vader van de Nigeriaanse aanslagpleger waarschuwde de Amerikanen. Maar die ontdekten niet dat hij een visum bezat doordat een ambtenaar zijn naam verkeerd spelde.

Al met al voelen Amerikanen zich nu kwetsbaarder dan vóór de kerstvakantie. Al jaren doen ze op het vliegveld hun schoenen uit. Nu blijkt dat ondanks de miljardeninvesteringen totale veiligheid een illusie is.

Net heeft de president dertigduizend extra manschappen naar Afghanistan gestuurd, om te voorkomen dat het land weer een basis voor terroristen wordt, en nu blijkt dat de terroristen even zo makkelijk een basis opbouwen in de volgende failed state.

Inhaalslag
‘We moeten een behendige vijand een stap voor blijven’, zei Obama donderdag. Nu lijkt het erop dat die vijand voorligt. En terecht of niet, veel Amerikanen betwijfelen of Obama de ideale figuur is om de inhaalslag te leiden, ook al heeft hij een ijzeren vuist laten zien in Afghanistan en Pakistan.

Dat komt doordat Obama nu net de scherpe kantjes van Bush’ oorlog tegen het terrorisme wilde afslijpen: hij reikte vijanden de hand, kondigde de sluiting van Guantánamo aan, onderzoekt verhoormethoden van de CIA en berecht terroristen in een gewone rechtbank.
Hij zegt nog steeds dat dit essentieel is voor de strijd tegen het terrorisme, omdat ‘Guantánamo’ nieuwe terroristen kweekt. Maar voor die nuance is minder plaats nu hij een dringender klus heeft. Net als eerder Bush overkwam, dwingen de terroristen Obama zijn prioriteiten te herzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden