NWO discrimineert geen vrouwelijke wetenschappers

Vrouwen zouden dikwijls naast een onderzoeksbeurs grijpen. Wetenschapsfinancier NWO gaat daarom de kwaliteitsbeoordeling aanpassen. In een brief betogen twee wetenschappers dat de beschuldiging van seksisme niet terecht is.

Koningin Máxima en Naomi Ellemers in 2010 toen de hoogleraar sociale psychologie de KNAW Merianprijs in ontvangst nam voor haar inzet voor gelijke kansen voor vrouwen in de wetenschap. Beeld anp
Koningin Máxima en Naomi Ellemers in 2010 toen de hoogleraar sociale psychologie de KNAW Merianprijs in ontvangst nam voor haar inzet voor gelijke kansen voor vrouwen in de wetenschap.Beeld anp

'NWO discrimineert vrouwen' (Ten eerste, 22 september). Een boude uitspraak, maar gebaseerd op onderzoek: 2.823 aanvragen voor Veni- beurzen van 2010 tot en met 2012 werden bekeken. Vrouwen krijgen 14,9 procent van hun aanvragen toegekend en mannen 17,7 procent.

Het verschil is nét statistisch significant. NWO, zelf opdrachtgever van het onderzoek, belooft actie en beterschap. We zijn het volledig eens met het beleid dat NWO voorstaat. Competitie om beurzen in de wetenschap vereist een gelijkwaardig speelveld.

We zijn het echter niet eens met de bewering in het artikel dat NWO momenteel discrimineert bij Veni- aanvragen. Een nét statistisch significant verschil in een hele grote steekproef is altijd zeer zwakke steun voor de hypothese. Dat blijkt hier ook: als we nieuwe data uit 2015 meenemen, verdwijnt het effect. Als we betere analyse technieken gebruiken, verdwijnt het eveneens.

Een beschuldiging van seksisme, zeker als het institutioneel zou gebeuren, dient uiterst zorgvuldig gemaakt te worden. Dat is hier niet het geval. Het effect van seksisme in het proces van de Veni-aanvraag is óf erg klein, óf afwezig.

Dat neemt niet weg dat het belangrijkis dit te onderzoeken. Vergelijkbare data van aanvragen voor Europese beurzen, of beurzen in Vlaanderen, laten wel degelijk een effect van gender zien. Ironisch genoeg doet NWO het dus in vergelijking óf beter, óf helemaal goed.

Los daarvan is het een goede zaak dat NWO de aanvraag procedure gender-neutraal maakt: 'haar/zijn cv' in plaats van standaard 'zijn cv'. Maar laten we niet met schreeuwende krantenkoppen op basis van een enkele dataset beschuldigend wijzen voordat we zeker weten dat dit terecht is, en laten we ons druk maken om seksisme waar dat nodig is

Daniël Lakens, universitair docent Technische Universiteit Eindhoven
Rolf Hut, onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden