Nuttige Europese stap

De bescherming van de euro vergt vele maatregelen. Maar een aantasting van de soevereiniteit vormen die nog niet.

Op de dag dat Europese regeringsleiders het officieel eens werden over hun ‘pact voor de euro’ kreeg Portugal er van langs op de financiële markten. De ratingbureaus verlaagden de kredietwaardigheid van het land, nu de twijfel over de staatsfinanciën door een regeringscrisis flink is toegenomen. Ongewild illustreerde Portugal zo de noodzaak van zowel het europact als de aanscherping van het stabiliteitspact.

Nederland stemt met beide maatregelen terecht in. De financiële markten moeten koste wat kost overtuigd worden dat de euro wordt gesteund. De reddingsoperaties voor Griekenland, Ierland en straks Portugal helpen daar uitstekend bij. Spannend wordt het pas als de Spaanse banken hun land in problemen brengen.

De aanscherping van het stabiliteitspact is vrijwel onomstreden, zeker in Nederland. Harde sancties op het laten oplopen van nationale begrotingstekorten zijn nodig mede om te doen vergeten dat in het verleden ook de grote Europese landen de spelregels oprekten.

De voornaamste kritiek komt van de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, die de sancties automatisch opgelegd had willen zien. Het stabiliteitspact gaat niet zover en laat nog ruimte open voor enige politieke bemoeienis. Dat is reden voor Trichet om nieuwe rekkelijkheid te vrezen. De praktijk zal het uitwijzen.

Meer discussie, ook in eigen land, is er over het ‘pact voor de euro’. Europa krijgt daarin ruimte zich te bemoeien met nieuwe beleidsterreinen, zoals de hoogte van de loonontwikkeling en de houdbaarheid van het pensioenstelsel. Dat klinkt vergaand en roept angsten op over verlies van soevereiniteit. Maar wie de nu overeengekomen tekst zorgvuldig leest, weet beter. Dit pact is juridisch niet-bindend en bevat geen sancties. Premier Rutte heeft dan ook goede argumenten voor zijn stelling dat de Nederlandse soevereiniteit intact blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden