Column Bert Wagendorp

Nu nog een vertaallens waarmee je Japanse menukaarten kunt lezen en een grote barrière op de weg naar wereldvrede is opgeruimd

In Las Vegas, waar anders, is tot en met vrijdag de CES, de Consumer Electronics Show, de grootste elektronicabeurs ter wereld. Gisteren stond er een verhaal over in de Volkskrant, van onze gadgetsman Laurens Verhagen. Bij het stuk stond een foto van een geel vehikel met wielen dat van een trap af kwam: de Hyundai Elevate, die volgens het bijschrift ‘kan lopen, als rijden niet meer gaat’.

Van de andere duizenden nieuwe gadgets was ook van de ‘pan die met stem bediend kan worden’ een afbeelding te zien. Stembediening is namelijk een van de grote trends op de CES. Ik ben daar geen liefhebber van. Je staat toch tegen een pan te praten. En die praat ook terug. Mijn ervaringen met stembediening zijn niet positief. Het navigatiesysteem in mijn auto heeft ook stembediening, maar het is mij nog nooit gelukt een bestemming juist ingesproken te krijgen, ook niet met hard schreeuwen, schelden, dreigen en hard op het stuur rammen.

Een andere trend waarmee we volgens Verhagen onherroepelijk te maken krijgen, is oprolbare apparatuur: televisies, smartphones, toetsenborden. De Volkskrant Editie op je iPad is binnenkort oprolbaar. Net als de papieren Volkskrant. Als Apple tenminste een beetje meegaat in de oproltrend - er schijnt sprake te zijn van een achterstand.

Gadgets zijn de technologische vertaling van vooruitgang; dat is althans wat de ontwerpers hopen. Overal zijn in kelders, garageboxen en bedrijfslabs technerds bezig met het uitvinden van dingen waarvan ze hopen dat iedereen ze zal willen hebben. Meestal is dat niet het geval. Vaak blijken de vindingen volkomen overbodig en hoor je er nooit meer iets van: toekomst en technologische mogelijkheden lopen niet parallel. Wat moet je met een bierbrouwapparaat als je in elke supermarkt heerlijke kant-en-klare Belgische biertjes kunt kopen? Het voorverwarmde scheermesje van Gilette geef ik evenveel kans als een Philishave met stembediening (‘Phili! Glad!’).

Samsung demonstreerde in Las Vegas een gezondheidsrobot die je bloeddruk meet, je daarna muziektherapie aanbiedt om hem te verlagen en die 112 belt als het allemaal te laat blijkt. Op het podium toonde de ceo van Samsung zich erg enthousiast. Mij leek het de digitale versie van de sadistische verpleegster Ratched uit One Flew Over the Cuckoo’s Nest.

Op de CES is een aparte hoek voor zestig Nederlandse start-ups met veelbelovende technologische innovaties, het ‘Holland Tech Square’. Daar waren onder meer slimme scooters, vliegende auto’s en auto’s op zonnecellen te bewonderen Nederlandse staaltjes van technisch vernuft waar we nog wel van gaan horen. Of niet.

Op Nu.nl stond een filmpje waarop een aantal Hollandse hemelbestormers zich mocht voorstellen. Er zat volgens mij minstens één veelbelovend gadget bij: de Travis, een handig apparaatje waarmee je opeens 106 vreemde talen beheerst. Je zegt iets in het Nederlands, en het wonderding vertaalt het zonder problemen in het Koreaans, Bulgaars of Fries. Van de Travis, bedacht in Rotterdam, zijn er inmiddels vijftigduizend over de hele wereld verkocht.

Hier is volgens mij sprake van een revolutionaire ontwikkeling, die met name het taalonderwijs en de werkgelegenheid voor tolken hard zal gaan raken. Zeker wanneer de techniek zich verder ontwikkelt en je, met een dopje in je oor en een microfoon en speakertje in je bril, overal ter wereld een praatje kunt aanknopen. Nu nog een vertaallens waarmee je Japanse menukaarten kunt lezen en een grote barrière op de weg naar wereldvrede is opgeruimd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden