LezersbrievenMaandag 22 juli

Nu is de ­redenatie, hoe kleiner de overlevingskans, hoe lager de compensatie. Had die compensatie dan niet juist hoger moeten zijn?

De ingezonden lezersbrieven van maandag 22 juli.

Redactie
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure van de zaak van de Moeders van Srebrenica tegen de Nederlandse staat.  Beeld Freek van den Bergh
De Moeders van Srebrenica na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure van de zaak van de Moeders van Srebrenica tegen de Nederlandse staat.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag: ‘Typisch Nederlands’, onze omgang met Srebrenica

Grootmoedigheid is geen juiste kwalificatie van de Nederlandse regering als het over verontschuldigingen of herstelbetalingen gaat, kleinzieligheid helaas wel. Dit blijkt weer bij de aansprakelijkheid van de staat voor de dood van Moslimmannen na de val van Srebrenica, in 1995.

Die aansprakelijkheid is er, heeft de Hoge Raad bevestigd, maar is wel verminderd van 30 naar 10 procent. In de ‘reken­methode’ wordt een verband verondersteld tussen de overlevingskans van de slachtoffers en de toegekende compensatie voor de schade die de nabestaanden hebben opgelopen.

Dit is een beschamende redenatie. Helaas typisch Nederlands. En hoe bepaal je die overlevingskans? Dat is onmogelijk. Een percentage wekt de schijn van objectiviteit en nauwkeurigheid.

In ieder geval kan worden vastgesteld dat de slachtoffers het niet hebben overleefd; voor hen had het begrip overlevingskans geen betekenis. Nu is de ­redenatie, hoe kleiner de overlevingskans, hoe lager de compensatie. Had die compensatie dan niet juist hoger moeten zijn? Nederland had zich toch garant gesteld voor de veiligheid van de enclave en dus voor de overlevingskansen van de vluchtingen die zich daar bevonden? We moeten ons schamen voor dit berekenende gedrag.

Ingo Piepers, Amsterdam

Nieuwe preutsheid

Het artikel van Angela Wals (‘Topless zonnen op het strand’, Zaterdag, 19 juli) gaat over mijn generatie. De eerste meiden die in Scheveningen topless lagen, kregen een bekeuring. Later met mijn dochters nooit problemen gehad met topless zonnen op strandjes.

Nu word je als een paria behandeld. Dus ik wilde dit artikel delen met mijn vriendinnen op Facebook. Die mogelijkheid geeft de Volkskrant digitaal. Werd ik door Facebook meteen voor 24 uur geblokkeerd, voor de afbeelding erbij! De nieuwe preutsheid. Ik moet zeggen, ik word er ­obstinaat van. Ook in het licht van het niet meer kunnen borstvoeden van je baby in het openbaar.

Mensen, schei toch uit met de belachelijke seksualisering van het vrouwenlichaam. Gelovig opgevoed in de jaren zestig, heb ik het gevoel dat we ­teruggaan naar die preutse, enge tijden. Een priester die in je kont kneep, maar als je je mond open deed, was jij degene die fout zat. Nou, ik word er alleen maar strijdlustiger van! Ik denk dat ik uit protest deze zomer topless ga. Met of zonder Facebook.

Maria Evers, Nieuwe-Tonge

Onnozelheid

Ik ben de gelukkige moeder van het liefste en mooiste jongetje met down dat er bestaat. Grappen over mongolen of downies raken mij niet zo. De excuses van Sylvia Witteman over haar grap waren voor mij dan ook prima, ik begrijp best dat ze het niet zo bedoelde.

Daar had het artikel van de ombudsman (Zaterdag, 19 juli) beter kunnen stoppen, want het vervolg maakte het alleen maar genanter. De gesprekspartners hadden kennelijk uitgebreid gediscussieerd over de formulering van de grap en vóór publicatie hadden nog eens drie eind­redacteuren het stuk gelezen. In dat hele proces is er níémand geweest die heeft ingezien dat die opmerking niet kon. Zoveel onnozelheid bij de Volkskrant baart me veel meer zorgen dan de grap over de ­labrador.

Anneke Wieringa, Groningen

Olietankers

In het artikel ‘Spanning Iran en Westen stijgt na drone-incident’ (Ten eerste, 19 juli) wordt gerept over de Straat van Hormuz waar dagelijks tienduizenden olietankers doorheen varen. Nog afgezien van het feit dat me dat behoorlijk dringen lijkt, varen er volgens opgave van scheepvaartinspectie Ilent slechts zo’n tienduizend rond, wereldwijd.

D.T. Hoeksema-Stam, Zaandam

Volkshuisvesting

Er was eens een ministerie VROM, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Gezien de ­situatie op de woningmarkt en het onlangs gesloten klimaatakkoord, is het misschien een idee het genoemde ministerie nieuw leven in te blazen. Denk eens aan de voorheen succesvolle premieregeling voor koopwoningen, de overheid die bepaalt waar en hoe er gebouwd gaat worden en het realiseren van de energietransfer.

Dit alles gecentraliseerd in één ­ministerie lijkt mij efficiënter dan de huidige situatie. Het overlaten aan de markt en de gemeenten, leidt alleen maar tot elkaar de schuld geven van de ­woningnood.

Peter van der Belt, Almere

Smalltalk

Het is 1980. Ik reis elke ochtend met de intercity Hilversum-Amsterdam. Het enige wat ik zie zijn zwijgende, gebogen hoofden turend naar de ochtendkrant. De mobiel was nog ver weg maar het praatje bestond toen ook al niet. (Magazine, 20 juli).

Jannetta Davids, Amsterdam

Krachtige taal

Angela Merkel (wat een topvrouw, is het niet Marc Peeperkorn?), Theresa May, Justin Trudeau en Donald Tusk hebben in krachtige taal afstand genomen van de discriminerende, ­racistische uitspraken van Donald Trump.

En wat doet onze premier? (Ten eerste, 18 juli) Zit ongemakkelijk heen en weer te schuiven op zijn stoel, wanneer Trump, nota bene in zijn bijzijn, deze racistische uitspraken herhaalt. Ach!

Anneke Oldenhuizing, Rolde

Vrouwenfietsen

Prachtige prestaties van Alaphilippe en Marianne Vos, 19 juli in Pau. De eerste wordt in de Volkskrant van 20 juli beloond met een paginagrote foto. En welke aandacht krijgt Vos? Een artikeltje twee pagina’s verder. Best een gemiste kans gezien de weg die ze gegaan is om weer op dit ­niveau te komen. Topprestatie!

Joop Mekke, Udenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden