LEZERSBRIEVENZaterdag 30 januari

Nu al onze gegevens op straat ­liggen, bid en duim ik dat mijn leventje niet alsnog wordt ontregeld

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 30 januari.

Redactie
GGD-medewerkers bij een coronateststraat. Beeld Getty Images
GGD-medewerkers bij een coronateststraat.Beeld Getty Images

Brief van de dag: Ik bid en duim dat mijn leven niet wordt ontregeld

Eind november kreeg ons hele ­gezin corona, inclusief de baby, al hadden we die niet getest. Dus vier positieve uitslagen en daarmee viermaal bron- en contact­onderzoek. Platgebeld werden we wekenlang door de GGD. En toch keken we er stiekem naar uit, want die nuchtere, aardige paramedici, die soms probeerden streng te zijn, leken tegelijk ons enige lijntje naar de vrijheid in tweeënhalve week sinterklaas­isolement. Naadloos gevolgd door de, immer verlengde, ­huidige kerstlockdown.

De ziekte zelf viel gelukkig alleszins mee. Maar na elk gesprek waren we weer verbaasd over al die vertrouwelijke gegevens die kennelijk nodig waren. Onze speelafspraken, onze snoepreisjes naar de supermarkt en natuurlijk onze burgerservicenummers. Alles werd minutieus besproken en voor de eeuwigheid genoteerd.

We maakten kennis met mysterieus versleutelde e-mails en (aanvankelijk) ommuurde dossiers, dus dat zat vast goed. Bovendien grossierde Den Haag immers in hoogstpersoonlijke data, met ­DigiD enzo. Al had het voortslepende verstandshuwelijk tussen overheid en ict achteraf een waarschuwing kunnen zijn.

Nu al die gegevens op straat ­liggen, bid en duim ik maar dat mijn leventje niet alsnog wordt ontregeld door daadwerkelijke criminelen uit schimmige landen die hun zaakjes wat minder goed op orde hebben dan wij hier aan de Noordzee. En die tijden van crisismanagement weer eens harteloos uitbuiten met hun straatvechtersmentaliteit.

Jaap Slingerland, Utrecht

Privacygegevens

GGD-medewerkers verkopen al maandenlang uw en mijn persoonsgegevens uit het gammele GGD-databeheer­systeem. Dit past in een plaatje.

De Haagse rechtbank heeft vorig jaar nog eens vastgesteld dat onze overheid handelt in strijd met het Europese ­Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en privacywetgeving en verbood daarom het gebruik van het Systeem Risico Indicatie (SyRI), dat bedoeld is om fraude op te sporen.

Ach, zal Rutte hebben gedacht, als het niet linksom kan, dan gaan we toch gewoon rechtsom (niet grappig bedoeld), dan doen we er toch een vette schep ­bovenop? Dus toen de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs, ook wel super-SyRi genoemd) werd behandeld, amendeerde de VVD het wetsontwerp: de extra privacytoetsing moest eruit, die zou de boel alleen maar ‘nodeloos vertragen’.

De ironie wil dat de Wgs zo goed als onopgemerkt door de Tweede Kamer is geloodst, uitgerekend op de dag dat de commissie-Van Dam haar rapport ­Ongekend onrecht presenteerde.

Ik zie een schone morele taak voor de Eerste Kamer om die wet alsnog in zijn geheel terug naar de tekentafel te sturen. Onze overheid is namelijk geen betrouwbare beheerder van onze privacygegevens. In deze tijden van grote on­zekerheid is dat tenminste een onomstotelijk feit.

Antony Oomen, Amsterdam

Prik

Hoera, mijn thuiswonende ouders van 90 en 96 krijgen volgende week, via de huisarts, een brief van de GGD. Ze kunnen dan een afspraak maken voor de coronavaccinatie. Ze wonen in Haarlem en moeten daarvoor naar Schiphol.

Mijn vader van 96 is zeer slecht ter been. Daarom zowel bij hun huisarts als bij de GGD geïnformeerd waarom het niet mogelijk is om hen thuis te laten vacci­neren.

Bij de GGD snapten ze mijn verhaal helemaal, maar ik moest het verder regelen met de huisarts. Volgens de huisarts is het een zooitje rond de vaccinatie. Ze worden slecht geïnformeerd door de GGD, weten nauwelijks waar ze aan toe zijn. Logistiek was het niet mogelijk om veertig ouderen van 90-plus (grote huisartsenpraktijk met veel ondersteuners) het vaccin thuis te geven.

Mijn ouders kunnen ook wachten totdat ze met een ander vaccin thuis gevaccineerd kunnen worden, maar wanneer dat komt? De huisarts heeft geen idee, volgende week, over een maand?

Blij dus met het plan van Marion Koopmans om een Pandemic & Disaster Preparedness Center op te richten. ­Hopelijk worden zaken als hierboven dan prettiger geregeld.

Toch maar de prik op Schiphol halen, we maken er maar een uitje van.

Carla Stevens, Haarlem

Negatief

Daar zitten we dan, met nog slechts één persoon per dag op bezoek. Het wordt steeds minder: van vier naar twee naar één. Zal het straks net zo gaan als met de rente? Die ook steeds minder is ­geworden en waarmee het nu zover dreigt te komen dat we rente over ons spaargeld moeten gaan betalen? ­Negatieve rente heet dat.

Ik weet door corona niet meer zo goed wat negatief precies inhoudt. Misschien is dat wel positief. Moeten we straks iedere dag iemand van het huishouden de deur gaan wijzen: je bent te veel volgens Mark. Negatieve telling. Wie zou er dan als eerste uit moeten? Denk daar maar eens over na.

Dick Witte, Tilburg

Afstand

Europa en Amerika drijven langzaam uit elkaar’. Dat gaat heel langzaam, met een snelheid van 9 centimeter per jaar. Als de afstand tussen deze continenten groeit, wordt de afstand tussen Amerika en China steeds kleiner. Wat voor de een afstand nemen is, betekent voor de ander toenadering.

Niek van Dijk, Mont-Saint-Jean (Frankrijk)

Heilig?

In een democratie is niets zo belangrijk als het houden van tijdige verkiezingen schrijft Raoul du Pré. Maar wat is tijdig? Er zijn maar liefst 89 partijen geregistreerd bij de Kiesraad, waaronder 26 nieuwe partijen met naam. Deze nieuwelingen krijgen door corona nauwelijks de kans hun boodschap uit te dragen. Daaren­tegen komen de huidige partijen bijna dagelijks in het nieuws en krijgen zendtijd op de nationale tv.

Juist nu de verhouding tussen burger en overheid onder grote spanning staat, moet er ruimte worden vrijgemaakt voor andere geluiden. In dicta­toriale landen wordt de oppositie de mond gesnoerd door die weg te zetten als terroristen. Hier dreigen nieuwe meningen de mond te worden gesnoerd door de beperkingen van het coronabeleid.

Ik heb niets tegen het coronabeleid. Maar wel tegen de heiligverklaring van 17 maart. Tijdig kan bijvoorbeeld ook 30 juli zijn. De demissionaire overheid en parlement moeten toch in staat worden geacht belangrijke kwesties, waaronder corona, klimaat en de toeslagenaffaire, in het belang van de burger gezamenlijk in goede banen te leiden.

Henk van Kampen, Echt

Coronaproof

Ook ik wil natuurlijk graag dat de verkiezingen doorgaan. Volgens de burgemeesters gaat dat coronaproof. Maar als ik het woord coronaproof hoor, heb ik mijn twijfels. Musea, bibliotheken theaters en winkels waren zogenaamd coronaproof. Toch wilde het OMT deze sluiten, omdat ze onveilig waren en dus niet coronaproof.

Hoezo kunnen verkiezingen dan wel coronaproof worden georganiseerd? Niet-medische mondkapjes schijnen dus ook niet te helpen. Als de verkiezingen leiden tot besmettingshaarden (volgens OMT zijn theater en bioscopen ook besmettingshaarden) en misschien zelfs wel coronadoden, dan is de prijs van de democratie hoog. Hoewel je misschien wel als martelaar in de geschiedenisboeken kunt komen te staan.

Peter Overwijk, Amsterdam

Druk

Wat maken we ons toch weer onnodig druk. De verkiezingen uitstellen ­wegens corona omdat er miljoenen stemgerechtigden over straat moeten? Onzin. Als we ons zo veel mogelijk houden aan de adviezen, moet het na­genoeg zonder problemen of risico verlopen.

Nederland heeft dertien miljoen stem­gerechtigden. Daarvan zijn er twee miljoen boven de 70, die als ze verstandig zijn het advies volgen om per post te stemmen. Van de overige elf miljoen stemgerechtigden geeft de helft (liever tweederde) een volmacht. Aangezien het opkomst­percentage vrijwel zeker niet hoger dan 80 procent zal worden, moeten er dus uiteindelijk circa vier miljoen stemmers naar de ­stembus. En dat dan ook nog eens over drie dagen verspreid.

Dat moeten we toch kunnen opbrengen?

Walter van de Vorst, Alphen aan den Rijn

Kennisquiz

Wat is die wekelijkse Kennisquiz op de website van de Volkskrant een prima middel om op speelse wijze te testen of je het belangrijkste nieuws van de afgelopen week wel hebt meegekregen. Geef je foute antwoorden, dan word je snel even bijgepraat. Of je kunt doorklikken naar het desbetreffende artikel. In deze tijd van onlineonderwijs zou ik iedere docent zo’n leermiddel gunnen.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden