opiniecyberpesten

NTR, werk niet mee aan parent shaming

Na cyberpesten, fat shaming, body shaming en skinny shaming zijn nu ouders aan de buurt. Bij omroep NTR draait het nu om parent shaming.

Marije Lagendijk en Justine Pardoen
Kinderen lopen mee met borden tegen online pesten in een stille tocht ter nagedachtenis aan de 15-jarige scholier Tharukshan Selvam, die zelfmoord pleegde nadat hij op school ernstig gepest werd. Beeld ANP
Kinderen lopen mee met borden tegen online pesten in een stille tocht ter nagedachtenis aan de 15-jarige scholier Tharukshan Selvam, die zelfmoord pleegde nadat hij op school ernstig gepest werd.Beeld ANP

Een energieke Tatum Dagelet roept jongeren van 13 en 14 jaar op Facebook op − ‘help, mijn ma zit op social media’ − om zich te melden voor haar nieuwe programma. Dus zit jouw vader of moeder op sociale media en schaam je je kapot voor hun posts? Dan is Dagelet op zoek naar jou.

Er zijn vast heel wat ouders die in aanmerking komen voor dit programma. Als ouder doe je soms dingen die pubers ronduit beschamend vinden. Iedere puberouder weet dat. Je mag je kind op een gegeven moment niet eens meer knuffelen in het bijzijn van zijn of haar vrienden.

En ja, ouders maken ook fouten op sociale media. Maar moeten ze dan op nationale tv aan de schandpaal? Wat is daar leuk of leerzaam aan?

Deze oproep van de NTR wringt. In 2018 hadden ruim 140 duizend jongeren te maken met online pesten, shaming of bedreiging. Zet ze bij elkaar en je kunt ruim 4.600 klaslokalen vullen. Zoek op internet naar cyberpesten en je krijgt een oneindige stroom aan websites met tips, workshops en lesprogramma’s, dagen en weken van het cyberpesten om online naming en shaming een halt toe te roepen. Dat wringt met de oproep om kinderen aan te zetten tot naming en shaming van hun ouders.

Als Bureau Jeugd en Media zijn we, met veel andere professionals, bijna dagelijks bezig om kinderen en jongeren bewust te maken van de impact van cyberpesten en reiken we ze opties aan voor ander gedrag. Overheid, scholen, buurthuizen, politie, jongerenwerk, kinderopvang en andere jeugdprofessionals proberen hierin een rol te hebben, om juist zoveel mogelijk positief online gedrag te stimuleren. We leren jongeren dat ze keuzes hebben. Dat zelfgemaakte memes (grappige plaatjes met tekst waarin je commentaar geeft op de wereld) leuk kunnen zijn, maar ook zeer beschadigend voor de medeleerlingen en docenten. Docenten die in zulke meme-accounts voor schut zijn gezet, komen soms thuis te zitten van ellende. We leren jongeren dat ze niet alles moeten geloven en niet alles moeten delen. Dat hun online acties gevolgen hebben voor henzelf, nu en later, maar ook voor anderen, ook al ken je ze niet en kun je dat effect niet onmiddellijk waarnemen, omdat je letterlijk bent afgeschermd van elkaar.

We proberen ze zo mediawijs mogelijk te maken. Dat is lastig. Want het gaat om kinderen en pubers. Van wie het vermogen tot reflectie en het overzien van de gevolgen van hun gedrag nog volop in ontwikkeling is.

Het voornemen om een programma te maken waarin kinderen worden aangemoedigd om hun ouders openbaar voor schut te zetten, ondermijnt het werk van professionals die al jaren bezig zijn om naming en shaming aan te pakken, om ervoor te zorgen dat de ervaring met sociale media zo positief mogelijk is. Dus alsjeblieft NTR, wees (media)wijs, denk nog eens na en ontwikkel een format waarbij de focus ligt op hoe kinderen, jongeren en opvoeders thuis en op school, elkaar kunnen versterken.

Marije Lagendijk en Justine Pardoen, Bureau Jeugd en Media

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden