Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Nou moet ik binnenkort behalve het kratje bier ook nog een slaapzak meenemen’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 20 januari.

Redactie
Studenten studeren in de grote zaal van het Concertgebouw onder het genot van klassieke muziek. Beeld ANP
Studenten studeren in de grote zaal van het Concertgebouw onder het genot van klassieke muziek.Beeld ANP

Brief van de dag

De bitterheid van de jonge schrijfster van het artikel ‘Je kunt niet alles worden wat je wilt’ vind ik verdrietig en niet getuigen van een prikkelende visie op onze maatschappij en de rol van de cultuur hierin.

Zelf behoor ik tot de generatie nix of de verloren generatie. Ik begon mijn talenstudie met het vooruitzicht niet als docent in het onderwijs aan de slag te kunnen. Dat bleek inderdaad lastig, met alleen vervangingen en een extreem laag salaris voor een academicus, maar ik besloot het roer om te gooien en het onderwijs in ruimere zin te omarmen. Ik heb tijden van werkloosheid gekend en heb vele werkgevers gehad, maar door je focus te verleggen, lukt het uiteindelijk een passende werkplek te vinden. Nu ik de 50 ben gepasseerd, heb ik niet mijn droomcarrière kunnen waarmaken, maar ben ik tevreden. En ik heb nog steeds geen spijt van mijn studiekeuze, die me persoonlijk heeft verrijkt.

Taal en cultuur zijn uitermate belangrijk in een maatschappij die voornamelijk lijkt te zijn gericht op techniek en economisch gewin. Of op onderwijs dat draait om het arbeidsmarktperspectief. Als rationele keuzes en rendement hoogtij vieren, is cultuur als tegenkracht van onbeschrijfelijk belang.

Onvoorstelbaar is dan ook de opmerking dat culturele studies niet bijdragen aan het geluk van alumni en financieel onwenselijk zijn voor de samenleving. Met je cultuurstudie heb je juist meerwaarde voor de samenleving. Alleen ligt die niet voor het oprapen en vraagt het flexibiliteit, moed en doorzettingsvermogen. Voor de huidige jongeren, die gewend zijn dat alles komt aanwaaien, zou het ontwikkelen van deze competenties in de opvoeding en het onderwijs moeten worden aangemoedigd.

José van der Hoeven, Gouda

Bier en slaapzak

Vervelend hoor. Nou moet ik binnenkort behalve het kratje bier ook nog een slaapzak meenemen naar het ­corona-feest.

Ardy Janszen, Amsterdam

Avondklok weer afgeschaft

Of de avondklok wel werkt? Deze vraag staat groot op de voorpagina van 19 januari. Met geen woord wordt gerept over de situatie in Duitsland, waar de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen in de meeste opzichten veel lijken op Nederland.

In Duitsland is half december de avondklok ingevoerd. Tussen 21 uur en 5 uur mocht niemand zonder goede reden op straat, óók niet met Kerstmis en niet op oudejaarsavond. Men heeft zich er goed aan gehouden, met als resultaat dat de avondklok nu weer afgeschaft kan worden. Het aantal besmettingen is hier nu minder dan eenderde van dat in Nederland. Of de avondkok wel werkt? Jazeker! Evenals af en toe eens over de grens kijken.

Jan Verkade, Uelsen (D)

Druk in de supermarkt

Hoe wereldvreemd is het OMT. Met de avondklok zullen mijn kinderen van 19 en 21 blijven logeren bij de vrienden waar ze ’s avonds op bezoek gaan. Mijn moeder van 83, die bij mij om de hoek woont, zal er moeite mee hebben om, zoals we gewend zijn, op woensdagavond bij mij te komen eten. Mijn moeder zal meer in gevaar worden gebracht omdat het drukker in de supermarkt zal zijn wanneer ik boodschappen doe. Idiote maatregel.

Margriet Noordhuizen, Rotterdam

Het beste onderwijs

We buitelen over elkaar heen met meningen over de huidige kwaliteit van het onderwijs en de achterstand die de kinderen nu oplopen. Mijn vader van 88 ging pas op zijn de 15de naar de middelbare school. Zijn levenspartner heeft klas 1 en 2 van de basisschool nooit gedaan. Het was oorlog. En deze generatie heeft ­Nederland weer opgebouwd. Het onderwijs van nu is het beste onderwijs van dit moment.

Colette van den Heuvel, werkzaam in het onderwijs, Weert

Burgercoach

In alle columns en artikelen over de toeslagenaffaire in de Volkskrant mis ik nog steeds een psychologische analyse van mensen die bij de overheid werken. Wat voor soort mensen wordt ambtenaar, of politicus? Ik denk dat er daarmee veel duidelijkheid zou kunnen komen over waarom het zo vaak misgaat tussen overheid en burgers. In het begin van deze eeuw was er een prachtig initiatief bedacht door de Stichting Wonder: burgerbuddies. Helaas al weer lang verdwenen, maar toch weer goed om daar nieuw leven in te blazen. Elke verantwoordelijke ambtenaar en politicus een burgercoach – het zou echt veel problemen kunnen voorkomen.

Janhenk Odink, Culemborg

Goedkope wijn

Het is tenminste typisch te noemen dat Sander Schimmelpenninck goede wijn vergelijkt met respectievelijk middelmatige en goedkope wijn. Helaas slaat deze vergelijking kant noch wal. Alwaar hij gratis kinderopvang als de beste en goedkoopste maatregel aanprijst, maakt hij een denkfout om te veronderstellen dat de goedkoopste wijn altijd de slechtste is. Over smaak valt blijkbaar niet te twisten.

Marij Hartog, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden