Opinie

North Sea Jazz moet op decibellen letten

Het geluidsniveau op het North Sea Jazz Festival was dit jaar veel te hoog, wat ten koste ging van de kwaliteit van de muziek. Dit is zeer nadelig voor de reputatie van het festival.

Gerard Bartels en jazzliefhebber en trouw bezoeker van het North Sea Jazz Festival
Kamasi Washington en zijn orkest op het North Sea Jazzfestival in Rotterdam, 8 juli. Beeld Hollandse Hoogte
Kamasi Washington en zijn orkest op het North Sea Jazzfestival in Rotterdam, 8 juli.Beeld Hollandse Hoogte

Afgelopen weekend vond het grootste jazzfestival op aarde, North Sea Jazz, plaats. De zeventigduizend bezoekers die het festival trekt, werden niet alleen onthaald op topacts, maar ook op geluidsniveaus van meer dan 100 decibel.

De Volkskrant meldde afgelopen maandag dat het geluid van het Metropole Orkest en Kamasi Washingtons band te veel samen klonterde. Een politiek correcte verwoording voor vervorming van klanken door onverantwoord hoge geluidsniveaus.

Het begon vrijdagavond met het optreden van het Metropole Orkest. Niet het eerste het beste orkest, ze hebben dit jaar een Grammy Award gewonnen. Het niveau van het prijswinnende album werd bij lange na niet gehaald tijdens hun optreden op het North Sea Jazz Festival. Het geluid was zo hard, dat het Metropole Orkest absoluut niet uit de verf kwam. Vorig jaar speelde het Metropole Orkest op 12 juli en begeleidde onder meer Laura Mvula. Het geluid was perfect, de prachtige stem van Mvula kwam goed tot zijn recht. Zang en muziek waren goed op elkaar afgestemd. Geen wanklank.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Op 14 februari hebben de Nationale Hoorstichting, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) en de Vereniging Van Evenementen Makers (VVEM) met elkaar afgesproken dat audio-emissies niet boven de 103 decibel mogen uitkomen. In een ander convenant (preventie gehoorschade muzieksector van 10 juli 2015), heeft de overheid met de muzieksector, vertegenwoordigd door de VNPF en de VVEM, afgesproken dat de aangesloten muzieklocaties de bezoekers informeren over het belang van het dragen van gehoorbeschermingsmiddelen bij geluidsniveaus boven de 87 decibel.

In de praktijk is gebleken dat het North Sea Jazz Festival zich niet houdt aan de afgesproken geluidsniveaus. In de tweede plaats worden de bezoekers op geen enkele manier geïnformeerd over het dragen van gehoorbescherming.

Afgezien van de gehoorschade die optreedt, kan het toch niet zo zijn dat het grootste jazzfestival op aarde zich aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid onttrekt. Hoe is het mogelijk dat in een tijdsbestek van een jaar de kwaliteit van het geluid zo achteruit holt en dus de kwaliteit van de muziek te grabbel wordt gegooid, maar ook de reputatie van het North Sea Jazz Festival. Dit kan toch niet in het belang van de musici en het publiek zijn? En hoe kan het gebeuren dat ook journalisten geen enkele aandacht aan dit fenomeen schenken?

Gerard Bartels. Beeld
Gerard Bartels.Beeld

Gehoorschade

Journalisten hebben ook tot taak kwaliteit, in dit geval van de muziek, te beoordelen en om derden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te wijzen. En het is geen gering probleem.

Heel veel mensen hebben op jonge leeftijd inmiddels al forse gehoorschade opgelopen, die niet te repareren valt. Geschat wordt dat 25 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar waarschijnlijk gehoorschade heeft opgelopen volgens onderzoekers van het AMC. Hoeveel sociale, psychische en economische ellende zal dat over tien tot twintig jaar later opleveren?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de volgende geluidsniveaus nog veilig: 8 uur luisteren naar 85 dB, 2,5 uur luisteren naar 90 dB, 47 minuten luisteren naar 95 dB, 15 minuten luisteren naar 100 dB, 4 minuten luisteren naar 105 dB (mp3-speler op maximaal volume), 28 seconden naar 115 dB (rockconcert) en 9 seconden luisteren naar 120 dB.

Deze cijfers spreken voor zich. Een geluidstechnicus vertrouwde mij toe dat ieder jaar het aantal decibellen op het festival omhoog gaat. Zelfs voor hem is dat een raadsel.

Laat North Sea Jazz zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken, zodat we nog lang kunnen genieten van een fantastisch festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden