Noordzee is nog lang niet uitgeput

Greenpeace beweert dat de Noordzee binnenkort uitgeput raakt door de vele visserij. Ze hebben het echter niet bij het rechte eind.

Beeld anp

In de open brief van Greenpeace aan staatssecretaris Bleker komt duidelijk naar voren hoe de actiepartij zichzelf steeds meer buitenspel zet.

MSC gecertificeerd
Allereerst laat Greenpeace zien hoe deze organisatie de internationale problematiek van overbevissing klakkeloos projecteert op de Noordzee. Zo kunnen we lezen dat de Noordzee 'uitgeput' is. Dat is niet waar. Uit een studie van Van Densen en Overzee (2008) blijkt dat vijftig jaar visserijbeheer op de Noordzee effectief is geweest - het gaat gewoon goed, bijvoorbeeld met de haring, makreel, tong en schol. Visserij op deze soorten is MSC gecertificeerd, wat niet zou kunnen als het bestand overbevist zou worden.

Ten tweede verwijt Greenpeace vissers te kleine vis op de afslag aan te bieden. Alle vis op de afslag voldoet echter aan de maat zoals die in Europa is vastgesteld. Bovendien kunnen vissers de grotere sorteringen vis (die ze wel kunnen vangen) niet kwijt op de afslag, omdat consumenten de voorkeur geven aan vissen die op hun bord passen.

Ongerepte natuur
Tot slot laat Greenpeace zien dat de organisatie inhoudelijk inconsistent is; als dan de hele Noordzee 'geruimd' is door Nederlandse vissers, hoe kan Greenpeace dan met even varen op de Noordzee op zoveel stukjes mooie en ongerepte natuur stuiten? Is dat misschien omdat vissers niet overal vissen? Ook dat is al eens gepubliceerd in een wetenschappelijke studie (Rijnsdorp e.a., 1998).

Greenpeace laat eigenlijk vooral zien hoezeer deze club zichzelf buiten spel heeft gezet. Want omdat Greenpeace als actiepartij niet wil meewerken aan het Maatschappelijk Convenant Noordzee, weet zij niet dat de overheid samen met de visserijsector en meer constructieve milieuorganisaties (Stichting de Noordzee, Wereld Natuur Fonds) werkt aan de invulling van de bescherming van natuurgebieden.

Rijk aan zeeleven

En laat nu juist blijken dat de genoemde coördinaten 53°52'64' noorderbreedte en 2°59'54' oosterlengte precies vallen binnen het gebied dat de sector zelf heeft voorgesteld om te sluiten! Vissers zitten namelijk altijd op zee en weten precies waar ze vis willen en gemakkelijk kunnen vangen. Veelal blijkt dat stenige gebieden rijk aan zeeleven zijn en minder geschikt om (plat)vis (met sleepnetten) te vangen.

Kortom, Greenpeace vist letterlijk en figuurlijk achter het net.

Marloes Kraan is van het Productschap Vis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden