Commentaar Bouwcrisis

Noodplan voor de bouw verraadt paniek bij kabinet

Carola Schouten spreekt de demonstranten op het Malieveld toe. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Uit alle macht probeert het kabinet de bouwcrisis te bezweren die bouw- en grondwerkbedrijven woensdag ertoe bracht te demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De bouwers vrezen faillissementen en ontslagen doordat, menen ze, de overheid ze zulke strenge milieueisen oplegt dat de bouw moet stoppen.

Dat zou voor economische schade zorgen. De bouw is immers een belangrijke sector, die dan geen economische bijdrage levert. Tegelijk stokt de noodzakelijke verruiming van de huizenmarkt, doordat er geen nieuwe woningen bijkomen. Daar waren er al te weinig van en als nieuwbouw stilvalt, stromen woningeigenaren nog moeilijker door ten koste van starters op de woningmarkt.

Dat het kabinet die schade wil beperken, is goed. Maar de manier waarop is amateuristisch, paniekerig en toont aan dat politiek Den Haag totaal overvallen is door de problemen waarvoor de bouw nu aandacht vraagt, net als eerder de boeren.

Bouwbedrijven moeten bij hun activiteiten rekening houden met stikstofuitstoot en pfas – niet-afbreekbare, kanker veroorzakende chemicaliën – in bouwgrond. Zuur voor de bouwers is dat stikstofdepositie met name komt van vee en verkeer en de tot voor kort onbekende pfas-stoffen van industrie en chemie.

Net als bij het boerenprotest kwam het kabinet in actie, vlak voordat het Malieveld volliep. Opeens worden de normen voor pfas-grond herzien, kunnen kleine bouwprojecten mogelijk zonder vergunning en is er een noodplan voor getroffen bouwbedrijven. Zo toont het kabinet, zij het laat, goede wil en begrip. Tegelijk vergroot dit ad-hocbeleid ook de onzekerheid in de bouwsector.

Van bouwplan naar oplevering is een kwestie van jaren, maar bij de geringste twijfel over de toekomstige handelwijze van de wetgever stopt een bouwproject al in de eerste fase. Die wetgever kiest onder druk van protesten voor goedbedoeld kunst- en vliegwerk en toont zich zo uiterst onvoorspelbaar. Bouwers en boeren zijn aanzienlijk meer gebaat bij goed doordacht langetermijnbeleid dat alle uitdagingen adresseert die niet alleen uitgaan van stikstof en pfas, maar ook van CO2 en fijnstof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden