De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Noodgedwongen graven we naar schatten uit het verleden

Annie M.G. Schmidt ervoer de Tweede Wereldoorlog ondanks alle verschrikkingen persoonlijk als een prettige tijd, vertelt haar biograaf Annejet van der Zijl in een mooie aflevering van de Volkskrant-podcast Met Groenteman in quarantaine. Er kwamen even geen nieuwe boeken bij in de bibliotheek waar ze werkte en dus had ze alle tijd om eindelijk eens alle klassiekers te lezen. Er was weinig afleiding, omdat het openbare leven ook toen grotendeels was stilgevallen.

De huidige tijd heeft dezelfde prettige kanten. Nu er veel minder nieuwe dingen verschijnen, graven we noodgedwongen naar schatten uit het verleden. Studio Sport zendt legendarische oude wedstrijden uit, die vaak fascinerender zijn dan nieuwe wedstrijden. Bij ons thuis hebben we de filmpjes herontdekt die ik ooit met de camcorder maakte en we vragen ons af waarom we daar al die jaren niet naar hebben gekeken. Columnist Sander Donkers haalt om de twee dagen herinneringen op aan zijn tante Jo. Dit alles helemaal in de geest van filosoof Arthur Schopenhauer: ‘Het nieuwe is slechts zelden goed, want het goede is maar heel even nieuw.’

Onze kunstredactie, die normaal van première naar première en van opening naar opening trekt, is veranderd in een redactie van schatgravers. Wat moeten we zeker gaan terugkijken? Zo maakte toneelcriticus Herien Wensink een selectie van de mooiste toneelstukken die u online kunt bekijken. 

Nu bioscopen, concertzalen en theaters zijn gesloten, is het verlangen ernaar groter dan ooit. Een ideaal moment dus om een ode te brengen aan de bioscoop, zoals Bor Beekman deze week deed, mede om te voorkomen dat we na deze periode van isolatie besluiten dat we films net zo goed thuis kunnen kijken. 

De Nederlandse bioscopen zijn dicht.Beeld ANP

Het gebrek aan afleiding leidt tot een toename van de concentratie en een herwaardering van de nabije omgeving. Tekenaar Jan Rothuizen herontdekte zijn eigen slaapkamer en vertelt in de podcast van Groenteman hoe u uzelf en uw omgeving beter kunt leren kennen door te tekenen. En anders is er nog de geweldige Volkskrant-serie van waarin schrijvers uitleggen hoe zij hun wereld zoveel mogelijk vergroten door maximaal gebruik te maken van de verbeelding. 

De V-redactie bouwde ook een virtueel museum. Stefan Kuiper trok met fotograaf Erik Smits naar een aantal lege musea en beschreef wat hij zag. Online kunt u een wandeling door de musea maken. Nog nooit heb ik zo verlekkerd gekeken naar het beeld van een lege museumzaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden