ColumnAaf Brandt Corstius

‘Nokay’ is precies het woord dat je de hele dag tegen je kinderen wilt zeggen

null Beeld
Aaf Brandt Corstius

Bij de grote luiermerken (dat ene grote luiermerk) hebben ze de influencers ontdekt. Want jonge ouders (moeders) hebben geen tijd om tv te kijken: die zitten, als hun kind zich driekwart minuut vermaakt met een stuk appel en een kraal (in zijn neus), wezenloos door hun tijdlijn te scrollen en dat is het moment om ze te pakken met een reclame over duurzame (semiduurzame) luiers.

Het maakt mij niets uit, ik ben allang de doelgroep niet meer. Luierreclames bekijken is voor mij zoiets als een baby horen huilen in het vliegtuig: je kunt er oprecht van genieten als je oudere kinderen hebt, want het is niet meer jouw afdeling.

Daarom bekeek ik de gehele luierreclame die Chrissy Teigen op haar Instagram had geplaatst. Chrissy Teigen is beroemd om allerlei redenen, en ik vind haar vaak best grappig, en ze leerde mij in dat filmpje en passant een belangrijk nieuw woord.

In de luierreclame doet Chrissy Teigen alsof ze een luierreclame regisseert. Je komt tegenwoordig niet meer weg met wat blauwe vloeistof over een luier heengieten en laten zien hoe die binnen luttele seconden wordt geabsorbeerd, nee, er moet een metaniveau in een luierreclame zitten, en ironie. Enfin, Chrissy zit dus zogenaamd een groepje baby’s te regisseren die over pakken luiers heenklauteren en ze omgooien en een algehele troep maken, en dan zegt ze vermoeid en opgenaaid tegelijk tegen die baby’s: ‘Nooo-kay.’

Voor het complete beeld: ze zegt ‘nooo’ vrij hoog en ‘kay’ vrij laag, op een gelaten toon.

Nokay. Mijn nieuwe favoriete woord. Het is, dat moge duidelijk zijn, een mengvorm van ‘no’ en ‘okay’, en het is precies het woord dat je de hele dag tegen je kinderen wilt zeggen. Want: ze vragen de hele tijd of ze dingen mogen die niet mogen, of ze doen gewoon dingen die niet mogen. En: jij, de ouder, wilt niet altijd nee zeggen, of je vindt dat iets niet mag, maar tegelijkertijd komt het je best goed uit als ze het toch doen. Acht uur achter elkaar gamen op een stormachtige zondag, of op diezelfde zondag drie kilo stinkende zeep maken in de magnetron, ik noem maar wat. Je wilt nee zeggen, maar toch ook heel graag ja.

En dan zeg je nokay. Dat helpt niemand een zier verder, maar de kinderen kunnen het opvatten als oké, en jij hebt je vage protest toch aangetekend.

Nokay staat precies voor het type ouder dat mijn generatie is: aan de ene kant strikt bezig met schermtijd en suikerloos eten, aan de andere kant op geen enkele manier in staat om streng te zijn.

‘Ze zei altijd nokay’, zullen ze later tegen hun therapeut zeggen. Nou ja, als dat het ergste was, valt het nog mee. Toch? Toch?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden