ColumnIonica Smeets

Nog nooit deed ik zo vaak mee aan pub- en popquizzen als sinds de corona-uitbraak

null Beeld
Ionica Smeets

De digitale popquizen van DJ St. Paul zijn – en dit zeg ik niet snel – hogere wiskunde. Je hoort bijvoorbeeld het zoete refreintje ‘Love me, love me, say that you love me’ en moet naast de uitvoerende en titel ook raden bij welk festival dit nummer op cryptische wijze hoort. Driftig overleg via de groepsapp van ons team volgt. Het zijn The Cardigans met Lovefool. Maar bij welk festival hoort dit nummer? Dan zie je ineens de clip bij dit nummer weer voor je, met beelden uit de film Romeo + Juliet. Ha, Lowlands heeft de theatertent Juliet! En zo heb je met je team weer drie puntjes verdiend.

Ik houd heel erg van dit soort vragen en nog nooit deed ik zo vaak mee aan allerlei pub- en popquizzen als sinds de corona-uitbraak. Het is een fijne manier om vrienden online te zien en samen iets te doen als je niet fysiek kunt afspreken.

Ik houd ook heel erg van de bevlogenheid van DJ St. Paul en zijn ongekende liefde voor muziek. Hij vertelde me ooit (toen ik bij hem een DJ-cursus volgde) dat hij soms tijdens het draaien voelt dat hij met één grote hit de zaal helemaal over de kop kan laten gaan. Maar dat hij dan ook een wat minder bekend nummer kan draaien, dat misschien één iemand in het publiek een onvergetelijke avond bezorgt. En dat hij dan altijd voor dat minder bekende nummer kiest. Ik bedacht dat veel mensen die ik bewonder zo zijn en liever iets maken dat een kleine groep echt raakt dan iets waarover een grote massa heel even enthousiast is voor ze het weer snel vergeten.

Enfin, terug naar die popquiz. De eerste keer dat we meededen haalden we 89 punten en werden we 98ste. De tweede keer haalden we 121 punten en werden we 69ste. ‘Een stijgende lijn, en wat voor één!’, concludeerde een vriendin enthousiast in onze appgroep.

Qua punten waren we inderdaad flink gestegen, maar ik wilde wel even opmerken dat er de eerste keer 140 punten te halen waren en de tweede keer 150. Wat onze stijging toch net ietsje minder glorieus maakte.

Ik zocht voor de zekerheid ook even op hoeveel teams er meededen. Dat waren er bij onze eerste keer 730 en bij de tweede keer ‘slechts’ 450. Dat betekende dus dat we de eerste keer bij de beste 14 procent zaten en de tweede keer bij de beste 16 procent. Ik meldde in onze groepsapp dat we juist in een dalende lijn zaten ten opzichte van de andere teams.

Gelukkig kennen mijn vrienden me al langer en suggereerden ze met vrolijke emoji’s dat ik misschien een column kon maken over hoe quizteams hun stijgende dan wel dalende lijn kunnen berekenen. Waarvan akte.

Op donderdagavond 10 september organiseert DJ St. Paul een nieuwe popquiz. Mijn team zal er klaar voor zitten. En ik ga vast broeden op hoe ik na afloop mijn team kan voorrekenen dat we nu toch echt beter waren dan ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden