Nog geen speekseltest

De Raad van Hoofdcommissarissen wil iedereen die onder invloed van drugs achter het stuur van een auto kruipt, de rijbevoegdheid ontzeggen. Nultolerantie. De Raad loopt met zijn uitspraak vooruit op wettelijke maatregelen, die de ministers Eurlings van Verkeer en Waterstaat en Hirsch Ballin van Justitie na de zomer presenteren.

de Volkskrant


Het kabinet heeft de Tweede Kamer beloofd het rijden onder invloed van drugs aan te pakken. Vorig jaar werden er op diverse plaatsen in het land steekproeven gehouden met een speekseltest. De ministers noemen de resultaten – die ook na de zomer pas bekend worden gemaakt – hoopvol.

De roep om een speekseltest om gedrogeerde automobilisten op te sporen, is niet nieuw. Ook Eurlings’ voorgangers Netelenbos en Peijs beloofden de Kamer in hun tijd ook a zo’n test om het aantal verkeersdoden waarbij er sprake is van drugs – op dit moment tussen de 100 en 200 – terug te dringen.

Zij ontdekten dat een belofte sneller is gedaan dan nagekomen. Het blijkt uiterst gecompliceerd aan de hand van een speekseltest te bewijzen of iemand min of meer stoned de auto heeft bestuurd.


Ook de bloedtest, op basis waarvan na de speekseltest strafrechtelijke vervolging zou moeten plaatsvinden, is vooralsnog onbetrouwbaar gebleken, zeggen de deskundigen van het Trimbos Instituut. Zij vinden dat het kabinet niet op eigen houtje de zaken moet regelen, maar wetgeving in Europa moet afwachten.

Het Trimbos Instituut is bevreesd dat speekseltest noch bloedtest nu al het geëigende middel is. Hoewel Justitie dat weerspreekt, zijn volgens Trimbos de sporen van cannabis nog niet altijd terug te vinden, resten van een maanzaadbroodje daarentegen wel. De sporen van andere drugs zouden zelfs veertien dagen lang in het bloed te vinden zijn. Ook ervaringen met de speekseltest in België en Australië geven niet direct reden om nu al voor nultolerantie voor drugs in het verkeer te pleiten. Niet door de politie en niet door het kabinet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden