Nog geen Republikeinse politici in kamp-Macron

De nieuwe president slaagt er nog niet in rechts Frankrijk aan zich te binden.

Emmanuel Macron Beeld anp
Emmanuel MacronBeeld anp

Geheel in overeenstemming met zijn succesvolle verkiezingscampagne zet Emmanuel Macron, de nieuwe president van Frankrijk, zijn kaarten op buitenstaanders in de politiek. Onder de 214 mannen en 214 vrouwen die La République En Marche! (zoals de beweging van Macron voluit heet) kandidaat heeft gesteld voor de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni zijn er slechts 24 die momenteel een zetel in de Assemblée bekleden. Dat zijn, net als Macron zelf, voormalige leden van de socialistische partij.

Macron wil met zijn kandidatenlijst ernst maken met het doorbreken van het Franse partijkartel, waarin carrièrepolitici de dienst uitmaken. Bijna al zijn kandidaten zijn burgers met een gewone baan. Voor de Franse kiezers, die zich massaal hebben afgewend van de gevestigde partijen, is het een verfrissende ervaring dat zij in bijna elk district kunnen kiezen tussen beroepspolitici en buitenstaanders.

Macron streeft met zijn amateurpolitici naar een absolute meerderheid. Maar om die te bereiken, zal hij niet alleen moeten inbreken bij de gedecimeerde socialistische partij, maar ook bij de Republikeinen op rechts. Ondanks hun met schandalen besmeurde voorman Fillon, behaalde deze centrum-rechtse partij 20 procent van de stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Tot nu toe is En Marche! er niet in geslaagd Republikeinse politici te bewegen over te lopen naar het kamp-Macron. Om die reden probeert de rechtse Franse pers Macron en zijn beweging weg te zetten als centrum-links.

Maar er zijn nog 149 districten waarvoor En Marche! de komende dagen kandidaten kan stellen. Veel hangt af van de premier die Macron maandag zal benoemen. Als die centrum-rechts is, dwingt hij de Republikeinse beroepspolitici voor of tegen hem te kiezen.

Als Macron kiest voor een chef van zijn kabinet waarin rechts Frankrijk zich niet herkent, komt zijn belangrijkste politieke doelstelling, het overwinnen van de loopgravenoorlog tussen links en rechts, in gevaar. Dan zullen de parlementsverkiezingen in het teken staan van de rivaliteit tussen En Marche! als gematigd links en de Republikeinen als gematigd rechts.

Als de Republikeinen de kans krijgen de rechtse Franse kiezers tegen Macron te mobiliseren, loopt zijn gedroomde meerderheid in gevaar. Dan moet hij genoegen nemen met een coalitieregering die zijn hervormingsagenda op de lange baan zal schuiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden