De KwestiePeter de Waard

Nog even en in Nederland is er net als in Japan op elke werkloze anderhalve vacature

null Beeld

Tweederde van alle robots in de wereld bevindt zich in Japan. Ze maken de Japanse kwaliteitsauto’s. Maar ze runnen ook hotels, onderhouden de tuin en zitten in de verpleging.

Er zijn ook knuffelrobots als huisdier te koop. En Japanse mannen besteden liever omgerekend 3.000 euro aan levensecht lijkende sekspoppen dan dat ze een relatie aangaan met een echte vrouw. Zo’n pop mag je nog een scharrel noemen en een compliment geven over het uiterlijk zonder van geniepig seksisme te worden beschuldigd.

Robots hebben de homo sapiens echter niet overbodig gemaakt. ‘Japan heeft laaggeschoolde buitenlanders hard nodig’, kopte deze krant vorige week. Er heerst daar een enorme krapte op de arbeidsmarkt, ondanks de robotrevolutie en een al dertig jaar bijna stagnerende economie. Er is een tekort aan vakmensen in de industrie, de bouw, de zorg, de horeca en het transport. Japan lijkt Nederland wel, alleen een graadje erger.

De Rabobank rekende vrijdag voor dat de groei van de welvaart ook hier lijdt onder de krapte op de arbeidsmarkt. Het zal niet lang meer duren of de multinationals verplaatsen hun activiteiten niet naar een ander land vanwege de dividend- of vennootschapsbelasting, maar wegens een schrijnend gebrek aan geschikte werknemers.

In Nederland zijn er afgelopen vier jaar bijna 700 duizend banen bijgekomen. Nieuwe instroom aan schoolverlaters, langer doorwerken van ouderen en minder deeltijd bij vrouwen zijn niet afdoende om die in te vullen. Elk kwartaal komen er ruim 10 duizend vacatures bij. Er zijn nu 260 duizend openstaande banen tegen 90 duizend in 2013.

Dat zijn er meer dan het aantal geregistreerde werklozen. Nog even en in Nederland is er net als in Japan op elke werkloze anderhalve vacature. Bouwprojecten kunnen niet worden uitgevoerd vanwege personeelstekorten, meldt de Rabo. Dit jaar zijn 70 duizend bouwvergunningen aangevraagd in plaats van de beoogde 87 duizend.

Misschien moeten er toch weer Polen worden gehaald. En als die daar minder zin in hebben – bijvoorbeeld omdat ze nu in Polen ook goed geld kunnen verdienen – moet maar in Oekraïne of Turkije worden geronseld. Tenminste, als er iets aan het woningtekort moet worden gedaan. In de horeca werken al veel buitenlanders, zoals iedereen weet die op een terras wil worden bediend en ineens in gebroken Engels hoort: ‘What do you want to drink?’

De zorgbehoefte zal de komende jaren verder exploderen. Maar een klein gedeelte van de jongeren heeft zin om ouderen in rolstoelen te zetten. Dat verandert niet meteen met een hoger loon, zoals De Nederlandsche Bank denkt. En zo lang de auto’s nog niet zelfrijdend zijn, zal de transportsector blijven exploderen – al is het alleen al door het online kopen en retour zenden.

Japan heeft nog geen Wilders-san of Baudet-san. Daar kunnen buitenlanders worden gehaald. Nederland kan alleen als een gek proberen te robotiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden