The Big Picture Toerisme in Syrië

Nog even, en dan is het alsof het nooit oorlog is geweest in Syrië, voor de toerist tenminste

Rob Vreeken en Arie Elshout becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws.

Straatbeeld uit Aleppo. Syrië is volop aan het herbouwen, met hulp van de VN en andere organisaties. Beeld Xinhua

Vakantie! Waar zullen we heen? De voorkeuren zijn duidelijk: zon, zee, ­mediterraan klimaat. Het moet er rustig zijn, en veilig. Liefst ook een plek met een zekere historie, we hoeven niet drie weken in een strandstoel te liggen. 

We komen uit bij Laodicea ad Mare, zoals de stad ooit heette. Er zijn ‘mooie stranden met schoon water’, meldt Wikipedia. Op een nabij gelegen heuvel staat het Kasteel van Saladin. Aan de boulevard bevindt zich het Nationaal Museum, gehuisvest in een uit de 16de eeuw stammende karavanserai, de Khan al-Dukhan. Naast sieraden en keramiek zijn hier aardewerk en beschreven tabletten te zien uit de Fenicische stad Oegarit, die iets noordelijker bestond tot circa 1200 voor Christus. 
Laodicea ad Mare heet tegenwoordig Latakia en het is een van de belangrijkste havensteden van ­Syrië.

Eh, Syrië? Maar daar was het toch oorlog? Ja verhip, dat is waar ook, daar was het oorlog. Maar het kalifaat is opgerold, de rebellen zijn zo goed als verslagen en in het grootste deel van het land heeft de regering de rust hersteld. Met de Koerden zal het regime-Assad het te zijner tijd wel op een akkoordje gooien.

De regering is zelfs al volop aan het herbouwen, met hulp van de VN en internationale hulporganisaties. De projecten worden gebruikt om vriendjes te bevoordelen en tegenstanders te straffen, meldt ­Human Rights Watch (HRW) in het vorige week verschenen rapport Rigging the System. Dat is vervelend, maar als toerist hoef je er in principe geen last van te hebben. Als de wegen maar weer begaanbaar worden.

Er is, toegegeven, één gebied waar de oorlog nog niet is afgelopen. In de provincie Idlib hebben zich tienduizenden radicale opstandelingen verzameld die eerder waren weggetrokken uit andere delen van het land. Officieel geldt er een bestand, maar dat stelt weinig meer voor. Het Syrische leger is, met steun van de Russische luchtmacht, een offensief begonnen. Ook ziekenhuizen worden door de zware bombardementen getroffen, kennelijk met opzet. Zo’n 350 duizend burgers zijn de afgelopen weken aangekomen in kampen langs de Turkse grens.

Doel van het offensief, zo schrijft de onvolprezen Syrië-expert Fabrice Balanche, is om de demografische samenstelling zodanig te wijzigen dat de oppositie er de komende decennia geen poot meer aan de grond krijgt. ‘Als het regime zijn zin krijgt, kan ­Idlib een kwart of de helft van zijn 2,5 miljoen inwoners kwijtraken.’

Is dat alles reden om niet naar Syrië op vakantie te gaan? Geenszins. Idlib is maar een uithoek van het land, je kunt er makkelijk met een boog omheen.

Dat is wat de Franse reisorganisatie Clio doet, die sinds kort culturele groepsreizen naar Syrië organiseert. ‘Duik als eerste weer in deze geschiedenis van duizenden jaren’, is de slogan. Wie zich voor eind juli aanmeldt, kan op 16 september voor de voordeelprijs van 2.745 euro mee met de tiendaagse groepsreis. De tocht voert vanuit Damascus langs onder meer de ruïnes van Oegarit, de kruisridderburcht Krak des Chevaliers, ‘waar het epos van de kruistochten tot leven komt’, en de archeologische vindplaats Palmyra. In Latakia wordt overnacht in vijfsterrenresort Côte d’Azur de Cham.

Vijf van de zes werelderfgoedschatten die, zoals Palmyra, in de oorlog werden beschadigd, worden door Unesco alweer opgeknapt, samen met de ­Syrische regering. Goed nieuws voor zowel cultuurhistorici als toeristen, ook al gaat het vermoedelijk gepaard met de door HRW gesignaleerde corrupte praktijken.

Al in 2016 bracht de regering de video Syria Beau­tiful uit, over het toerisme aan de Middellandse Zeekust. Een tikje voorbarig misschien, destijds, maar het getuigde van een vooruitziende blik. Nog even, en dan is het alsof het nooit oorlog is geweest. John Lennon zong het al: War is over – if you want it.

Groeten uit Syrië!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden