Column

Noem ze Daesh, dat bekt zo lekker smerig

Het is heus niet zo dat elke keer als we geen IS, maar Daesh zeggen ergens in het zelfbenoemde kalifaat een jihadist ontploft en zonder maagden rechtstreeks naar de hel moet. Als het ze al raakt, dan komt dat door onze tenenkrommende uitspraak. Zoals de poging van onze minister-president van de week in een speciaal televisie-interview.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Ik noem ze gewoon Dajesh,' zei Rutte. Hij bedoelde natuurlijk Daesh toen hij Dajesh zei. Maar ik weet zeker dat ik hem ISIS hoorde zeggen in zijn Parijs-toespraak. Het verraadt dat hij zoekende is, en dat geen van zijn spindoktoren Arabisch spreekt. Ik spreek ook geen Arabisch, dus het duurde even voor ik hardop Daesh durfde te zeggen. De truc is dat je halverwege het woord een soort koprol met je stembanden maakt. Als dat je niet lukt, is Daash zeggen, met een langgerekte a, het beste alternatief.

In navolging van met name Frankrijk, die al lang Daesh zegt, is er van de zomer in de Tweede Kamer een motie ingediend om ze ook zo te gaan noemen. Kamerlid Tunahun Kuzu lanceerde het idee, met name om de islam niet te stigmatiseren, en zodoende moslims buiten de framing van IS te houden. Hij hoopte zo de publieke omroep te stoppen hen IS te noemen. Maar dat ging de Tweede Kamer te ver. De minister van Buitenlandse zaken, Koenders wees de motie af en sprak het woord Daesh zowat in elke zin anders uit. Daesh. Desh. Dash.

Diezelfde motie kwam er dinsdag weer niet door. Na de aanslagen in Parijs heeft zelfs Obama het woord Daesh in de mond genomen. Nu kun je je schouders ophalen en je afvragen of het uitmaakt hoe je iets noemt. Maar dan onderschat je de kracht van woorden en beeld. Door te stoppen ze IS te noemen, stoppen we met het ondersteunen van hun pr-apparaat. Nu indoctrineren we onszelf met het idee dat het met de islam te maken heeft - en dat het een staat is. En ook al hebben zij zichzelf al lang tot staat gebombardeerd, ze zijn nu eenmaal moeilijker te bevechten als wij hen die status per ongeluk in woord al toekennen. Je vecht namelijk anders tegen een staat dan tegen een terreurbeweging.

Beri Shalmashi (1983), geboren in Parijs uit Iraans-Koerdische ouders, is filmmaakster en columniste voor Vonk online. Beeld Cigdem Yuksel
Beri Shalmashi (1983), geboren in Parijs uit Iraans-Koerdische ouders, is filmmaakster en columniste voor Vonk online.Beeld Cigdem Yuksel

Persoonlijk pleit ik ervoor om ze Daesh te noemen, omdat het lekker smerig bekt, al betekent het precies hetzelfde als ISIL of ISIS. Iets dat we makkelijker over onze lippen krijgen, vind ik ook goed. Een woord met een paar lekker harde Hollandse g's bijvoorbeeld. Maar mijn belangrijkste reden om in elk geval geen IS meer te zeggen is dat dat neutraliteit suggereert die niet bestaat. Onze media wenden die objectiviteit graag voor, maar het is gekunsteld. Door de terroristen de woorden Islamitische en Staat toe te spelen maak je juist nogal een statement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden