commentaarbrexit

‘No Deal’ Brexit vermeden, akkoord op laatste moment

Met het akkoord dat de Britten met de EU sloten over de Brexit is een ‘No Deal’ afgewend.

Britse premier Boris Johnson (l) en president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (r) schudden elkaar de hand tijdens een persconferentie over de Brexit-deal in Brussel.  Beeld EPA
Britse premier Boris Johnson (l) en president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (r) schudden elkaar de hand tijdens een persconferentie over de Brexit-deal in Brussel.Beeld EPA

Op het laatste moment heeft Boris Johnson toch zijn begeerde overeenkomst met de Europese Unie binnen. Het is onduidelijk of het Lagerhuis zaterdag met de deal zal instemmen, al staat het parlement onder grote druk om de Brexit-saga, althans het eerste deel daarvan, eindelijk af te sluiten.

Winst zou een groot politiek succes voor premier Johnson zijn, nadat het parlement de deal van zijn voorganger Theresa May drie keer wegstemde. Als hij verliest, zal Europa mogelijk opnieuw uitstel verlenen. Johnson kan dan verkiezingen uitschrijven en de deal alsnog door het parlement loodsen. Als hij de verkiezingen verliest, ligt alles weer open en zou wellicht een tweede referendum mogelijk zijn, maar de peilingen wijzen allerminst in die richting.

Het belangrijkste verschil tussen de deal van May en die van Johnson is de regeling inzake Noord-Ierland. In Mays overeenkomst bleef het hele Verenigd Koninkrijk voorlopig in een douane-unie met Europa, zonder de mogelijkheid om die eenzijdig op te zeggen. Dat was onaanvaardbaar voor de brexiteers, die vreesden dat het VK voor onbepaalde tijd aan Europa zou blijven vastgeklonken.

In Johnsons overeenkomst blijft alleen Noord-Ierland lid van de douane-unie. Er komt een harde grens in de Ierse Zee, tussen Ierland enerzijds en Engeland, Schotland en Wales anderzijds. Het is een ingewikkelde regeling, maar zij voorkomt in elk geval dat de nationalistische koortsdromen van de Engelsen de vrede in Noord-Ierland in gevaar brengen door een harde grens tussen beide delen van het eiland.

Als het Lagerhuis instemt, kan de Brexit plaatsvinden. Een ‘No Deal’ is vermeden, al was die al bijna onmogelijk geworden door toedoen van het parlement. Toch zal dat slechts het begin zijn van een lang en pijnlijk scheidingsproces. Na de Brexit beginnen de ingewikkelde onderhandelingen tussen de Europese Unie en het VK over een handelsovereenkomst. De inzet blijft dezelfde: hoe kan Europa een goede politieke en economische relatie met het VK handhaven, zonder dat het VK alleen de lusten en niet de lasten van Europa draagt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden