Niks lijkt ongelofelijk met Trump aan de macht

Donald Trump. Beeld epa

Ik was een groot fan van House of Cards, maar vond de plot niet plausibel. Maar na zeven weken Trump ben ik de tv-serie excuses schuldig. Niks lijkt nog ongelofelijk.

En dat is inclusief de belangrijkste verdenking: dat het Trump-team op een of andere manier met Rusland onder een hoedje speelde om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dat is de kern van de zaak.

Er zijn veel losse puntjes. De uitdaging is ze met elkaar te verbinden. Democraten moeten ervoor waken niet te belanden in samenzweringsdenken. Toevalligheden bestaan. Hier zijn tien cruciale punten.

1. President Trump en zijn adviseurs hebben herhaaldelijk en valselijk ontkend dat er banden zijn met Rusland. USA Today telde ten minste twintig ontkenningen. We weten dat er contacten waren van ten minste een half dozijn mensen in Trumps kringen met hoge Russische functionarissen.

2. Er is geen duidelijke reden voor al deze contacten. Toen vicepresident Pence op 15 januari gevraagd werd of er contacten waren tussen Trumps campagneteam en Kremlinfunctionarissen, zei hij: 'Natuurlijk niet. Waarom zouden die er zijn?' Dat weten wij ook niet, meneer de vicepresident.

3. Er zijn niet nader verklaarde communicaties geweest tussen een computerserver in Trump Tower en de Russische Alfa Bank, die banden heeft met president Poetin. Sommigen vinden deze zeer verdacht, anderen denken dat het om spam kan gaan. We weten het nog niet.

4. 'Herhaalde' en 'constante' contacten tussen Trumpfunctionarissen en Russisch inlichtingenpersoneel - zoals gemeld door The New York Times en CNN - worden bevestigd in onderschepte communicatie van Russische functionarissen en in door Britse en Nederlandse geheime diensten waargenomen ontmoetingen in Europa tussen Russen en leden van het Trump-team.

5. Een voormalige Britse spion en Rusland-expert die goed bekend staat, Christopher Steele, maakte een nu beroemd dossier met de aantijging dat Rusland compromitterend beeldmateriaal van Trump maakte in 2013 en dat leden van Trumps team samenspanden met het Kremlin om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

6. Trump heeft blijk gegeven van een verbijsterend goedaardige indruk van Rusland en heeft functionarissen benoemd die ook vriendelijk staan jegens Moskou. Hij maakte in de campagne geen woord vuil aan Ruslands invasie van Oekraïne.

Roger Stone. Beeld afp

7. Een medewerker van Trump, Roger Stone, lijkt vooraf op de hoogte te zijn geweest van door Rusland via WikiLeaks onthulde e-mails van Clintons campagne. Twee maanden voor de publicatie van de e-mails van campagnechef John Podesta, tweette hij: 'Geloof me, binnenkort gaat Podesta het heel moeilijk krijgen'. In oktober, zes dagen voor de Wikileaks-publicatie, twitterde hij: 'Het is gedaan met Hillary Clinton.'

8. Sessions lijkt een afleidingsmanoeuvre: hij had geen geheime band met het Kremlin. Paul Manafort, met zijn oude banden met Rusland, is interessanter om te onderzoeken.

9. 'We zien veel geld binnenkomen uit Rusland', zei Donald Trump jr. in 2008. Rusland zou invloed over Trump kunnen hebben verkregen via leningen of andere zakelijke contacten. Deze verdenking kan worden weggenomen door publicatie van Trumps belastingopgave. Elk onderzoek dat die informatie niet krijgt, is geen grondig onderzoek.

10. Zelfs veel Republikeinen erkennen met oud-president George W. Bush: 'We hebben antwoorden nodig.' De inlichtingencommissies van het Congres opereren goeddeels achter gesloten deuren, terwijl wij smachten naar duidelijkheid. Hoog tijd voor een onafhankelijk onderzoek, gebaseerd op het model van de 9/11-commissie.

Ik vermoed dat er geen duidelijk voor-wat-hoort-wat was tussen Trump en Poetin om de verkiezingen te stelen, maar eerder iets ambigu's en minder een transactie - deels omdat Poetin Clinton wilde beschadigen en zich niet kon voorstellen dat Trump echt kon winnen. Maar het zou me niet verbazen als het Trump-team geheime contacten had en tevoren wist van de Russische pogingen het Amerikaanse politieke proces te beïnvloeden. En dat zou een enorm schandaal zijn.

Mijn achterdocht neemt mede toe door Trumps furieuze aanvallen op de pers en Obama. Soms denk je dat hij van het padje is. Journalisten hebben geleerd dat als een leider gek wordt en zich verliest in tirades en bedreigingen jegens onderzoekers, de waarheid niet ver weg is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden