Column Julien Althuisius

Niks authentieks aan, thuis je eigen bocht, pardon: bier brouwen

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week keert Julien Althuisius zich tegen zelf bier brouwen. 

Lang, lang geleden, in een tijd voor WhatsApp, Instagram, Snapchat, Tiktok, Tiktik en Toktak, toen mensen elkaar nog in de ogen keken, elkaar een vraag stelden en een antwoord langer dan twintig seconden kon duren voordat de blik weer afdwaalde naar het beeldscherm. In die tijd gingen mensen nog weleens naar de kroeg en dan dronken ze bier. Nee, geen speciaalbier van 5 euro met het bouquet van ontbindende muizen, in een eeuwenoude, vochtige kelder gebrouwen door een monnik met één vuist, die elke gebruikte graankorrel hoogstpersoonlijk heeft geoogst en Carmina Burana zingt terwijl hij in een grote koperen ketel zijn behoefte doet (o, zo authentiek!) – maar gewoon pils. Pils dat niet per se lekker is, maar vooral de goedkoopste weg is naar de roes.

Ik zal u de geschiedenisles besparen, maar de mens drinkt al een jaar of zevenduizend bier.

‘Het bezeert het hoofd en de buik’ schreef de Italiaanse medicus Aldobrandino van Siena in 1256. ‘Het veroorzaakt slechte adem en verpest de tanden, het vult de maag met slechte gassen en daardoor wordt iedereen die het in combinatie met wijn drinkt snel dronken.’

Uitstekend.

Echter, de afgelopen jaren is bier uitgegroeid tot een luxeproduct, in eindeloos veel variaties en smaken verkrijgbaar en wordt het nu met dezelfde egards behandeld als wijn of whisky. Er zijn cafés die honderden soorten speciaalbier serveren uit de meest obscure krochten van de wereld. Slijterijen ruimen tegenwoordig net zo veel ruimte in voor bier als voor wijn en sterke drank. En, zoals dat met alles wat populair en succesvol is vergaat; iedereen gaat elkaar kopiëren en uiteindelijk is het overal. Was speciaalbier een paar jaar geleden nog iets exclusiefs, inmiddels is het net zo voetbalkantinefähig als avo-toast. Wil je je als ambitieuze stad een beetje fatsoenlijk laten uithollen door massatoerisme, zorg dan in ieder geval voor voldoende Nutella en craftbeer.

Laat er geen misverstand over bestaan: speciaalbier is – op zijn tijd – ontegenzeggelijk lekker. Een traktatie zoals inderdaad een goed glas wijn of een mooie whisky dat kunnen zijn.

Steeds populairder in het verlengde van deze trend: zelf bier maken. Want wat is er specialer en authentieker dan thuis je eigen bier brouwen? Hm? Toch?

Fout.

Bij de Hema kun je een bierbrouwpakket kopen. Voor 45 euro krijg je granen, hop en gist ‘voor je eerste batch’, een hevelbuis, thermometer, een slangklem, een glazen gistvat, reinigingsmiddel, een waterslot, een doorzichtige vinylslang en een schroefdop. Niet inbegrepen zijn: een zeef, een pan, een trechter, een leren schort, een baard, tatoeages en bezoek dat probeert niet te laten merken dat ze net binnensmonds hebben overgegeven.

Thuis bierbrouwen is het summum van de authenticiteitsparadox: zo oorspronkelijk mogelijk willen zijn en uiteindelijk allemaal hetzelfde doen. Vermomd als onschuldige hobby vergiftigt het nietsvermoedende gezinnen met pretenties, schijnmannelijkheid, flanellen overhemden en een misplaatst gevoel van oermensachtige ik-slacht-mijn-eigen-koe-zelfvoorzienendheid. Om nog maar niet te spreken van al die liters bocht. Sommige dingen moet je niet zelf maken. Ketchup, vuurwerk, tandpasta, bier. Bespaar jezelf de moeite en het geld; trap niet in de val van massaoorspronkelijkheid. Koop bier. Het liefst pils. Proost met elkaar. Drink het op. Neem er nog een. En nog een. Ja, zo kan-ie wel weer. Maar maak het, alsjeblieft, niet zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden