opiniecommentaar

Nieuwe verkiezingen zijn de beste optie, maar of Juan Guaidó dat zo voor elkaar krijgt?

De politieke crisis in Venezuela heeft een nieuw wending gekregen met de zelfbenoeming van Juan Guaidó als interim-president. Hoewel velen Venezuela graag verlost zien van de repressie en het economische wanbeleid van de regering van president Nicolás Maduro, is het de vraag of Venezuela met deze opmerkelijke zet is geholpen.

Juan Guaidó.Beeld Berto Martinez

De jonge Guaidó werd direct erkend door de Verenigde Staten, Canada en een groot aantal landen in Latijns-Amerika, maar grootmachten als China, Rusland en Turkije scharen zich juist achter de gekozen president Maduro. Deze uitkomst hielp direct herinneren aan vroegere Amerikaanse interventies op het continent, met als gevolg dat Guaidó er nu door Maduro-aanhangers van wordt beschuldigd een marionet van de ‘kapitalistische’ VS te zijn.

De vraag is daarom of de VS Venezuela een dienst hebben bewezen door meteen steun te betuigen aan een onbekende. Niemand weet nog waarvoor Guaidó staat en welke politieke of economische agenda hem werkelijk drijft. Zijn blanco profiel kan nu door vriend en vijand worden ingekleurd voordat hij de kans krijgt zich te bewijzen en Venezuela richting vrije verkiezingen te helpen.

De voorzichtige opstelling van de Europese Unie lijkt daardoor verstandiger, al bleef die bij een wel erg krachteloze oproep tot nieuwe ‘eerlijke’ verkiezingen. Een kansloze oproep overigens, want Maduro lijkt geenszins van plan om te wijken. De buitenlandse bemoeienis zal hem eerder doen verharden, getuige zijn reactie om de Amerikaanse ambassade de deur te wijzen.

De impasse lijkt compleet. Guaidó kan pas nieuwe verkiezingen organiseren als er brede internationale steun is én steun van het leger en de veiligheidstroepen. Die zullen minder geneigd zijn ‘over te lopen’ nu Maduro zich gesteund voelt door ‘oude’ vrienden van de socialistische revolutie van zijn voorganger Hugo Chávez. Het lijkt geen van hen nog te deren dat Maduro diens erfenis, die miljoenen burgers uit de armoede haalde, heeft verkwanseld.

De Venezolanen zijn naar alle waarschijnlijkheid niet geholpen met de buitenlandse inmenging. Een harde confrontatie of nog grotere repressie lijkt onvermijdelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden