LezersbrievenMaandag 8 april

Nieuwe topbaan in het onderwijs, maar ook tegen topsalaris?

De ingezonden lezersbrieven van maandag 8 april.

Studenten aan een pabo-opleiding.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: Nieuwe topbaan, maar tegen topsalaris?

De topvrouw van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) wordt leerkracht(Ten eerste, 5 april). Ook mijn vriendin kwam als senior marketing-communicatie specialist bij een internationaal bedrijf tot het inzicht dat ze zich veel liever maatschappelijk relevant wilde inzetten. Ze heeft binnen twee jaar, in de avonduren de pabo cum laude afgerond en werkt nu als bevlogen leerkracht in het basisonderwijs. De overeenkomst met haar vorige beroepsleven is de werkweek van 60 uur. Haar salaris als 49-jarige is dat van een 18-jarige beginnende leerkracht, 1.800 euro netto per maand, ondanks de schat aan kennis en ervaring die ze heeft meegenomen, toepast en deelt. Helaas, dat telt niet mee, jongere collega’s verdienen hetzelfde bedrag met een driedaagse werkweek op basis van hun langere onderwijsloopbaan. Werken in het onderwijs doe je vanuit passie, niet voor het geld. Maar als we het lerarentekort willen beperken door mensen te stimuleren over te stappen, is ook erkenning voor hetgeen ze meenemen toch wel het minste wat ze mogen verwachten. Ik ben benieuwd of Merel van Vroonhoven ook het salaris heeft van een beginnende leerkracht, ze heeft immers nog geen enkele ervaring binnen het onderwijs!

Joris Nooij, Bosschenhoofd

IS-kinderen

Er was een tijd dat ik best wel trots was om Nederlander te zijn. Ik werkte als tropenarts in verschillende landen, waar het soms oorlog, soms armoe was; eigenlijk altijd landen waar de bewoners aanzienlijk minder geluk en voorspoed hadden dan wij in Nederland hebben. De mensen daar spraken vol bewondering over Europa, over Nederland. Mijn collega’s en ik werkten in kampen met ontheemden. Maar er was niet één kamp waar het echt goed voor bewoners was; als vrouw was er het risico op verkrachting, kinderen konden nauwelijks vrij spelen, naar school gaan, kind zijn.

Hoe ontstellend dat er nu in kampen in Syrie vrouwen zitten met hun kleine kinderen. Vrouwen, in onze ogen schuldig, maar met onze nationaliteit, waarvan mijn regering zegt ‘geen behoefte te hebben aan tikkende tijdbommen’. Geen kind mag de rekening krijgen van foute beslissingen van zijn ouders. Laat het Rode Kruis zijn werk doen als de regering het niet kan of durft. Dit is één van de kernprincipes van die organisatie.

De mate van beschaving van een land kun je aflezen aan hoe het zijn vijanden behandelt. Het laten creperen in een kamp met een zeer ongewisse toekomst past daar niet bij. Laat ons weer trots zijn op onze eigen beschaving en moraal. Heb mededogen. Zorg voor onze kinderen.

Ilse Meijvogel-Broek, Uitgeest

Lee Towers

Leuk geprobeerd, Lee Towers drie malle voorspellingen ontfutselen over de marathon van Rotterdam (Sport, 6 april). Lee weet echter weinig van de wedstrijd, en als iemand vraagt naar iets wat je niet weet, zijn er twee opties: je zegt dat je het niet weet, of je doet alsof je het wel weet. Lee mag dan niet meer in Rotterdam wonen, een Rotterdammer is hij nog wel, en die schamen zich er niet voor toe te geven dat ze iets niet weten. Het kan ook anders, getuige het artikel in diezelfde krant over de evolutionaire achtergrond van hardlopen (Boeken & Wetenschap). Vijf seconden Googlen leert dat 19.000 mensen de marathon van Rotterdam lopen, niet 40.000. Ik ben er zelf een van, en kijk uit naar Leen, zondag op die kraan!

Edwin Borst, Rotterdam

Lerarentekort

Echt gemotiveerde docenten doen het niet voor het geld, zeg ik al jaren.

Die doen het vanuit hun gedrevenheid. En daardoor heeft Merel van Vroonhoven zich laten inspireren bij haar keuze voor het onderwijs (Ten Eerste, 5 april). We zullen er met haar een topdocent bij krijgen. En als er meer van dit soort verhalen in de krant verschijnen, komt het met het aanzien van de docenten én de aantrekkelijkheid van het onderwijs ook wel goed.

Toon Broekhuisen, Pijnacker

65-plussers

Ruim een kwart van alle huishoudens bestaat uit 65-plussers (Volkskrant, 5 april) Helaas wordt niet vermeld hoeveel huizen door alleenstaanden worden bewoond. Zowel het aantal 65-plussers als alleenstaanden zal de komende jaren nog verder toenemen. Zij wonen voor het grootste deel in voor hen te grote huizen, maar kunnen niet naar kleinere want die worden bijna niet gebouwd. Het moet uit te rekenen zijn hoeveel energie en geld er op deze wijze wordt verspild. Door de woningbouw meer aan te passen aan de woonbehoefte zou m.i. niet alleen de doorstroming worden bevorderd, maar zal ook een aanzienlijke energiebesparing worden bereikt.

Willem Heijster, Breda

Jeroen van Koningsbrugge

Gerard Reve zei het al: ‘Toneelspelers kunnen grootse prestaties leveren, maar als je met ze praat, komt er geen verstandig woord uit.’ Jeroen van Koningsbrugge was voor mij de geniale snackbarbezoeker uit Draadstaal en de heerlijke zanger van Jurk. Had het daar maar bij gelaten.

Trees Roose, Haren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden