ingezonden brieven

Nieuwe taal bedreigt geen artistieke uitingen

De ingezonden lezersbrieven van maandag 10 mei

Bezoekers in bibliotheek LocHal in Tilburg, dat tot 'Beste Bibliotheek van Nederland' is verkozen. Beeld ANP
Bezoekers in bibliotheek LocHal in Tilburg, dat tot 'Beste Bibliotheek van Nederland' is verkozen.Beeld ANP

Brief van de dag

Beste Joris Roelofs en Nouchka van Brakel,

Wat nu als we de publicatie over Nieuwe taal in de Code Diversiteit & Inclusie (CodeDi) eens zien als een handreiking om het ons gemakkelijker te maken anderen in hun waarde te zetten en benaderden? En niet als een poging tot invoeren van (zelf)censuur en artistieke beperking?

Het gaat over te gebruiken taal, niet over artistieke uitingen. Je wordt hierdoor niet bedreigd in je kunst. Kom op, je kent jezelf beter dan dat.

Waarom niet mee zoeken naar verbinding over je eigen lange tenen heen?

Arie Koelemij, Utrecht

Moederdochterband

In de zaterdagkrant stond een artikel over de voors en tegens van het mogen kiezen van het geslacht van je kind. In dit artikel komt Sophie aan het woord. Zij heeft vier zonen en wil alleen een vijfde kind als ze zeker weet, dat het een meisje wordt. Zij wil graag de moederdochterband voelen. Wat ik voel, is medelijden met deze wensdochter. Allereerst zie ik een groot risico dat zij een verwend prinsesje wordt in het mannenhuishouden. En dan: wat als zij niet kan of wil voldoen aan de verwachtingen die haar moeder heeft van die mythische moederdochterband? Ik houd mijn hart vast.

Line Wiener, Amsterdam

Sigaret

Regelmatig kom ik de afgelopen jaren een dergelijke foto tegen, bijna altijd in de zaterdagbijlage: iemand die een artistiek beroep uitoefent, gefotografeerd met sigaret. Nu weer in het Magazine van zaterdag 8 mei: een televisiemaker die een rookwolk uitblaast.

Het is 2021: ik ga niets zeggen over de schadelijkheid van roken op de gezondheid. Wel wil ik even aanstippen dat ik vind dat jullie met dergelijke beeldvorming een verkeerde invloed uitoefenen op jongeren, met name degenen die zich aan het bewijzen zijn in een artistiek beroep.

Mieke Coenen, Berkel en Rodenrijs

Werk

Bert Wagendorp had een fijne column over de vrolijk rinkelende kassa van Pfizer, waarop Pfizer-directeur Marc Kaptein meende te moeten reageren. Daarbij ging hij niet in op het feit dat zijn bedrijf een notoire belastingvermijder zou zijn. Wel moet iedereen ‘de sector gewoon z’n werk laten doen’.

Precies, Kaptein en anderen. Laat columnisten ook hun werk doen en ga niet bij elke, jullie onwelgevallige column een brief sturen. Die de krant dan ook nog eens publiceert.

Roeland Loosen, Nijmegen

Koken

Wat een nietszeggend onderzoek van het FoodService Instituut Nederland. Iedereen ervaart minder tijd en zin om te koken? We hebben nog nooit zoveel tijd gehad als het afgelopen jaar!

Het afgelopen jaar hebben wij vrijwel wekelijks genoten van het diverse ‘thuis’ aanbod van diverse restaurants en andere initiatiefnemers. Van eetcafé tot meerdere sterren. De reden was echter niet dat we geen zin hadden om te koken (de nogal kort door de bocht conclusie van het onderzoek).

Het was steeds een belevenis om de tasjes en doosjes uit te pakken en een sport om het leuk op de bordjes te krijgen. Een soort beloning voor jezelf, omdat er zoveel niet kon, mocht of doorging. Daarnaast wilden we hiermee de horeca steunen in de hoop dat ze er straks allemaal nog zijn als we inderdaad gaan inhalen. Bijzonder dat geen van deze argumenten genoemd worden.

Yvette van Klingeren, Apeldoorn

Alsnog

De alsnog-terreur bereikt steeds grotere hoogten. Weet iemand nog wel wat dit woord betekent? In de krant van 8 mei: ‘Tussen de 18 en de 40 jaar kiest 44 procent voor bezorging. Een ongeveer even grote groep besluit alsnog te koken.’ Gaan die mensen echt nog koken terwijl het bezorgde eten al klaar staat op tafel?

Danny ten Haaf, Rijswijk

Zwart-wit

Wanneer men het wij tegen zij gedoe wenst te bestrijden, moet dit natuurlijk ook voor de onnatuurlijke zwart-wittegenstelling.

In de boekenbijlage van 8 mei beschrijft u de jonge auteur Simone Atangana Bekono als een zwarte schrijfster. Haar moeder is een ‘echte Hollandse kaaskop’ en haar vader komt uit Afrika, zo begrijp ik. Uw keuze voor ‘zwarte schrijfster’ is daardoor voor mij onbegrijpelijk.

Als 72-jarige die zeer uitgebreid de wereld heeft bereisd, kan ik u melden dat ik nog nooit een zwart of een wit mens gezien heb. Wel veel kleurrijke types. Mijn vriendelijk verzoek met dit zwart-wit gedoe te stoppen.

Peter Moree, Zwolle

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden